Gata Says Cheese!


Ser Zagrodowy z Kuchar z kozieradką
 
 
Ser polski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, krótko dojrzewający, półmiękki, z dodatkiem kozieradki. Brak informacji o okresie dojrzewania.

Ser zagrodowy, produkowany przez Gospodarstwo Rodzinne Ilona Michalak Przyzagrodowa Produkcja Sera Serownia Kuchary w Kucharach Borowych k/Rychwała (powiat koniński). Jest to gospodarstwo o powierzchni 130 ha i profilu "hodowla bydła mlecznego", stado liczy 50 krów mlecznych. Krowy korzystają wyłącznie z pastwiska oraz pasz pozyskiwanych z pól położonych w gminie Rychwał, a "energia pozytywna gospodyni jest wbudowywana w produkt finalny". Przyzagrodowa produkcja sera z własnego mleka niepasteryzowanego funkcjonuje od 2019. Technologia produkcji sera jest oparta na własnych recepturach ("rytuał" związany ze sposobem ogrzewania mleka), bez konserwantów i polepszaczy smaku. Innowacją jest korzystanie z liofilizowanych mieszanek kultur starterowych bakterii. W latach 2021-22 firma była członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
Sery zagrodowe z Kuchar mogą mieć różne dodatki, poza kozieradką są to: czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, orzech włoski, żurawina, suszone pomidory, chili, zioła włoskie. Większość dodatków pochodzi z lokalnych gospodarstw ekologicznych. Wariant z kozieradką poleciła mi sprzedająca pani Ilona Michalak jako najbardziej zbliżony smakiem do sera bez dodatków.

Kupiony na Targach Smaki Regionów 2021 (Międzynarodowe Targi Poznańskie).

Kształt małego kręgu o średnicy ok. 20 cm i wysokości 7 cm. Sprzedawany w całości lub w trójkątnych wycinkach, pakowany próżniowo. Konsystencja zwarta, jednolita, gumowata, lekko łamliwa. Skórki brak. Barwa kości słoniowej. Zapach ledwo wyczuwalny, maślany. Smak stosunkowo bogaty, kwaskowaty, grzybowy, goryczkowy, orzecha włoskiego, umiarkowanie słony (warstwa zewnętrzna bardziej słona).



Copyright Gata 2021