Ser
polski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, krótko dojrzewający,
półmiękki, z dodatkiem kozieradki. Brak informacji o okresie
dojrzewania.
Ser zagrodowy, produkowany przez Gospodarstwo Rodzinne Ilona
Michalak Przyzagrodowa Produkcja Sera Serownia Kuchary w Kucharach
Borowych k/Rychwała (powiat koniński). Jest to gospodarstwo
o powierzchni 130 ha i profilu "hodowla bydła mlecznego",
stado liczy 50 krów mlecznych. Krowy korzystają wyłącznie
z pastwiska oraz pasz pozyskiwanych z pól położonych w gminie
Rychwał, a "energia pozytywna gospodyni jest wbudowywana
w produkt finalny". Przyzagrodowa produkcja sera z własnego
mleka niepasteryzowanego funkcjonuje od 2019. Technologia
produkcji sera jest oparta na własnych recepturach ("rytuał"
związany ze sposobem ogrzewania mleka), bez konserwantów i
polepszaczy smaku. Innowacją jest korzystanie z liofilizowanych
mieszanek kultur starterowych bakterii. W latach 2021-22 firma
była członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Wielkopolska.
Sery zagrodowe z Kuchar mogą mieć różne dodatki, poza kozieradką
są to: czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, orzech włoski, żurawina,
suszone pomidory, chili, zioła włoskie. Większość dodatków
pochodzi z lokalnych gospodarstw ekologicznych. Wariant z
kozieradką poleciła mi sprzedająca pani Ilona Michalak jako
najbardziej zbliżony smakiem do sera bez dodatków.
Kupiony na Targach Smaki Regionów 2021 (Międzynarodowe Targi
Poznańskie).
Kształt małego kręgu o średnicy ok. 20 cm i wysokości 7 cm.
Sprzedawany w całości lub w trójkątnych wycinkach, pakowany
próżniowo. Konsystencja zwarta, jednolita, gumowata, lekko
łamliwa. Skórki brak. Barwa kości słoniowej. Zapach ledwo
wyczuwalny, maślany. Smak stosunkowo bogaty, kwaskowaty, grzybowy,
goryczkowy, orzecha włoskiego, umiarkowanie słony (warstwa
zewnętrzna bardziej słona).
|