Ser
brytyjski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, półtwardy, z dodatkiem kawałków gorzkiej i mlecznej
czekolady oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zawartość
tłuszczu 29g/100g. Dojrzewa 2 tygodnie - 12 miesięcy.
Nazwa pochodzi od doliny Wensleydale położonej w hrabstwie
North Yorkshire. Ser jest produkowany w oparciu o recepturę
pochodzącą z XII wieku, gdy francuscy mnisi cystersi z Normandii
osiedlili się w regionie Wensleydale, budując tam klasztor.
Pierwotna receptura zawierała owcze mleko i znana była tylko
niebieska, pleśniowa wersja sera. Kiedy w XVI wieku rozwiązano
klasztor, produkcję sera - już z mleka krowiego - kontynuowali
miejscowi farmerzy. Obecnie popularna jest głównie wersja
biała, mocno prasowana, często zawierająca słodkie dodatki.
Poza czekoladą i skórką pomarańczową mogą to być: żurawina,
mango z imbirem, morela oraz malina i rabarbar. Ser może być
bandażowany do dojrzewania.
Wariant Yorkshire Wensleydale, bez dodatków, wyrabiany na
ściśle określonym, historycznie pierwotnym obszarze Wensleydale
w hrabstwie North Yorkshire z centrum w gminie Hawes, przy
użyciu specyficznych, specjalnie hodowanych kultur starterowych,
otrzymał unijny certyfikat PGI w 2013.
Tu kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, producenta nie
podano. Ser był porcjowany i pakowany w Polsce przez dystrybutora,
firmę Temar. Na swojej stronie Temar wymienia jako dostawcę
sera Wensleydale z dodatkami firmę Singletons&Co z Longridge
w hrabstwie Lancashire.
Kształt kręgów lub 20-kilogramowych bloków. Tu prostokątny
wycinek z bloku, o wymiarach 10 x 7 cm i masie 100 g, pakowany
w folię. Konsystencja zwarta, kremowa, krucha, wilgotna, płatkowa,
porowata. Skórki brak. Kolor białawy do kremowożółtego. Zapach
świeży, mleczny, kwaskowaty, Smak słodki, kremowy, maślany,
lekko cierpki, z nutami cytrusów i miodu.
|