Gata Says Cheese!


Wensleydale z czekoladą i skórką pomarańczową
 
 
Ser brytyjski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy, z dodatkiem kawałków gorzkiej i mlecznej czekolady oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zawartość tłuszczu 29g/100g. Dojrzewa 2 tygodnie - 12 miesięcy.

Nazwa pochodzi od doliny Wensleydale położonej w hrabstwie North Yorkshire. Ser jest produkowany w oparciu o recepturę pochodzącą z XII wieku, gdy francuscy mnisi cystersi z Normandii osiedlili się w regionie Wensleydale, budując tam klasztor. Pierwotna receptura zawierała owcze mleko i znana była tylko niebieska, pleśniowa wersja sera. Kiedy w XVI wieku rozwiązano klasztor, produkcję sera - już z mleka krowiego - kontynuowali miejscowi farmerzy. Obecnie popularna jest głównie wersja biała, mocno prasowana, często zawierająca słodkie dodatki. Poza czekoladą i skórką pomarańczową mogą to być: żurawina, mango z imbirem, morela oraz malina i rabarbar. Ser może być bandażowany do dojrzewania.

Wariant Yorkshire Wensleydale, bez dodatków, wyrabiany na ściśle określonym, historycznie pierwotnym obszarze Wensleydale w hrabstwie North Yorkshire z centrum w gminie Hawes, przy użyciu specyficznych, specjalnie hodowanych kultur starterowych, otrzymał unijny certyfikat PGI w 2013.

Tu kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, producenta nie podano. Ser był porcjowany i pakowany w Polsce przez dystrybutora, firmę Temar. Na swojej stronie Temar wymienia jako dostawcę sera Wensleydale z dodatkami firmę Singletons&Co z Longridge w hrabstwie Lancashire.

Kształt kręgów lub 20-kilogramowych bloków. Tu prostokątny wycinek z bloku, o wymiarach 10 x 7 cm i masie 100 g, pakowany w folię. Konsystencja zwarta, kremowa, krucha, wilgotna, płatkowa, porowata. Skórki brak. Kolor białawy do kremowożółtego. Zapach świeży, mleczny, kwaskowaty, Smak słodki, kremowy, maślany, lekko cierpki, z nutami cytrusów i miodu.



Copyright Gata 2020