Gata Says Cheese!


Twaróg podwędzany z zieloną czubrycą
 
 
Ser polski, z mleka krowiego, kwasowo-podpuszczkowy, świeży, podwędzany, z dodatkiem suszonej zielonej czubrycy.

Wyprodukowany przez istniejącą od 2014 firmę Wyroby Tradycyjne Z Dziada Pradziada Głowacka, Plackowski Spółka Jawna z Wrześni (woj. wielkopolskie). Kupiony na Targach Smaki Regionów 2021 (Międzynarodowe Targi Poznańskie).

Od sprzedającego uzyskałam informację, że firma nie zajmuje się wyrabianiem twarogu, kupuje gotowy produkt, po czym przeprowadza proces "lekkiego podwędzania" i obtaczania w przyprawie (poza zieloną czubrycą mogą to być: suszone pomidory, curry i kolorowy pieprz). Na stronie firmy podano, że w składzie sera jest podpuszczka, zatem twaróg będący produktem wyjściowym nie powstał w klasyczny sposób, czyli tylko przy pomocy kwasu mlekowego lub innego zakwaszacza. Poza czubrycą ser posiada także dodatek soli, pieprzu i przypraw.

Kształt małego cylindra o zaokrąglonych krawędziach, średnicy 9-10 cm, wysokości 5 cm i wadze 250 g. Konsystencja miękka, luźna, wilgotna, kremowa, smarowalna, lekko krucha, odrobinę gumowata. Skórki brak, podczas wędzenia zewnętrzna warstwa przybrała jasnobeżowy odcień. Cylinder jest obtoczony w drobno pokruszonej suszonej zielonej czubrycy. Barwa kremowobiała. Zapach dość silny, aromatyczny, wędzony. Smak kwaskowaty, lekko podwędzany, warstwa zewnętrzna bardziej słona i z wyraźnym pikantnym posmakiem ziołowym.



Copyright Gata 2021