Ser
polski, z mleka krowiego, kwasowo-podpuszczkowy, świeży, podwędzany,
z dodatkiem suszonej zielonej czubrycy.
Wyprodukowany przez istniejącą od 2014 firmę Wyroby Tradycyjne
Z Dziada Pradziada Głowacka, Plackowski Spółka Jawna z Wrześni
(woj. wielkopolskie). Kupiony na Targach Smaki Regionów 2021
(Międzynarodowe Targi Poznańskie).
Od sprzedającego uzyskałam informację, że firma nie zajmuje
się wyrabianiem twarogu, kupuje gotowy produkt, po czym przeprowadza
proces "lekkiego podwędzania" i obtaczania w przyprawie
(poza zieloną czubrycą mogą to być: suszone pomidory, curry
i kolorowy pieprz). Na stronie firmy podano, że w składzie
sera jest podpuszczka, zatem twaróg będący produktem wyjściowym
nie powstał w klasyczny sposób, czyli tylko przy pomocy kwasu
mlekowego lub innego zakwaszacza. Poza czubrycą ser posiada
także dodatek soli, pieprzu i przypraw.
Kształt małego cylindra o zaokrąglonych krawędziach, średnicy
9-10 cm, wysokości 5 cm i wadze 250 g. Konsystencja miękka,
luźna, wilgotna, kremowa, smarowalna, lekko krucha, odrobinę
gumowata. Skórki brak, podczas wędzenia zewnętrzna warstwa
przybrała jasnobeżowy odcień. Cylinder jest obtoczony w drobno
pokruszonej suszonej zielonej czubrycy. Barwa kremowobiała.
Zapach dość silny, aromatyczny, wędzony. Smak kwaskowaty,
lekko podwędzany, warstwa zewnętrzna bardziej słona i z wyraźnym
pikantnym posmakiem ziołowym.
|