Gata Says Cheese!


Trapist sir
 
 
Ser bośniacki, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 29g/100g. Dojrzewa 5 - 12 tygodni. Tu wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański).

Nazwa "ser trapistów" ("trapist sir" po serbsko-chorwacku) pochodzi od powszechnego określenia członków katolickiego zakonu Cystersów Ściślejszej Obserwancji (ich "macierzyste" opactwo nazywało się Notre-Dame de la Trappe). Wiadomo, że w XVIII wieku ten rodzaj sera był wyrabiany we francuskim opactwie cystersów Notre Dame de Port-du-Salut w Entrammes, a kiedy w 1869 powstało opactwo Mariastern w Banja Luka (wówczas pod panowaniem osmańskim, obecnie Bośnia i Hercegowina), mnisi zabrali ze sobą recepturę sera. "Oryginał" jest nadal produkowany we Francji pod nazwami Port Salut, Port-du-Salut i Entrammes. Pierwotnie technologia obejmowała płukanie skórki podczas dojrzewania, na skalę przemysłową zastąpiło ją dojrzewanie w powłoce polioctanowej. Obecnie Ser Trapistów jest popularny nie tylko w Bośni i Hercegowinie, ale na całych Bałkanach i na Węgrzech.

Tu kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Bałkańskiego, pod marką własną Nostja, wyprodukowany przez firmę Zdenka - mliječni proizvodi d.o.o. w Veliki Zdenci w Chorwacji. Firma istnieje od 1897, znacjonalizowana w 1945, od 2008 ponownie jest własnością prywatną. Położona w centralnej części Chorwacji, na zboczu niskiego pasma górskiego Bilogora, na obszarze rolno-hodowlanym słynącym z mleka pochodzącego od krów wypasanych na czystych, bogatych podgórskich pastwiskach.

Kształt cylindra lub prostopadłościanu o przekątnej 16-18 cm, wysokości 5-8 cm i wadze do 1,5 kg, z nieregularnie rozmieszczonymi, nielicznymi dziurkami o średnicy 3-5 mm. Tu wycinek z prostopadłościanu z mocno zaokrągloną górną powierzchnią, o wysokości 9-10 cm i wadze 300 g. Konsystencja zwarta, jednolita, elastyczna. Skórka cienka, twardsza, ciemnożółta do pomarańczowej, konserwowana natamycyną, pokryta powłoką polioctanową w kolorze żółtym. Kolor bladożółty. Zapach łagodny, mleczny. Smak łagodny, zrównoważony, lekko kwaskowaty, trawiasty.



Copyright Gata 2021