Ser
bośniacki, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający,
półtwardy. Zawartość tłuszczu 29g/100g. Dojrzewa 5 - 12 tygodni.
Tu wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej
(wegetariański).
Nazwa "ser trapistów" ("trapist sir" po
serbsko-chorwacku) pochodzi od powszechnego określenia członków
katolickiego zakonu Cystersów Ściślejszej Obserwancji (ich
"macierzyste" opactwo nazywało się Notre-Dame de
la Trappe). Wiadomo, że w XVIII wieku ten rodzaj sera był
wyrabiany we francuskim opactwie cystersów Notre Dame de Port-du-Salut
w Entrammes, a kiedy w 1869 powstało opactwo Mariastern w
Banja Luka (wówczas pod panowaniem osmańskim, obecnie Bośnia
i Hercegowina), mnisi zabrali ze sobą recepturę sera. "Oryginał"
jest nadal produkowany we Francji pod nazwami Port Salut,
Port-du-Salut i Entrammes. Pierwotnie technologia obejmowała
płukanie skórki podczas dojrzewania, na skalę przemysłową
zastąpiło ją dojrzewanie w powłoce polioctanowej. Obecnie
Ser Trapistów jest popularny nie tylko w Bośni i Hercegowinie,
ale na całych Bałkanach i na Węgrzech.
Tu kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Bałkańskiego, pod marką
własną Nostja, wyprodukowany przez firmę Zdenka - mliječni
proizvodi d.o.o. w Veliki Zdenci w Chorwacji. Firma istnieje
od 1897, znacjonalizowana w 1945, od 2008 ponownie jest własnością
prywatną. Położona w centralnej części Chorwacji, na zboczu
niskiego pasma górskiego Bilogora, na obszarze rolno-hodowlanym
słynącym z mleka pochodzącego od krów wypasanych na czystych,
bogatych podgórskich pastwiskach.
Kształt cylindra lub prostopadłościanu o przekątnej 16-18
cm, wysokości 5-8 cm i wadze do 1,5 kg, z nieregularnie rozmieszczonymi,
nielicznymi dziurkami o średnicy 3-5 mm. Tu wycinek z prostopadłościanu
z mocno zaokrągloną górną powierzchnią, o wysokości 9-10 cm
i wadze 300 g. Konsystencja zwarta, jednolita, elastyczna.
Skórka cienka, twardsza, ciemnożółta do pomarańczowej, konserwowana
natamycyną, pokryta powłoką polioctanową w kolorze żółtym.
Kolor bladożółty. Zapach łagodny, mleczny. Smak łagodny, zrównoważony,
lekko kwaskowaty, trawiasty.
|