Gata Says Cheese!


Squacquerone di Romagna DOP
 
 
Ser włoski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy (z podpuszczką cielęcą), niegotowany, nieprasowany, krótkodojrzewający, miękki. Zawartość tłuszczu 19g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie 46-59%. Sól 0,68g/100g.

Ser typu Squacquerone jest produkowany w krainie historycznej Romagna (pol. Romania) od stuleci, początkowo na terenach wiejskich, gdzie był wytwarzany głównie w okresie zimowym, kedy jego przechowywanie było łatwiejsze. Pierwsza pisemna wzmianka o nim pochodzi z listów XIX-wiecznego biskupa Ceseny - kardynała Carlo Bellisomi do wikariusza generalnego diecezji Cesena. Listy napisane w roku 1800 informują, że kardynał przebywający w Wenecji na konklawe otrzymał zamówione od serowara Domenico Bazzocchi z Romanii swoje ulubione sery Squacquerone, które miały zmniejszyć jego tęsknotę za stronami ojczystymi. W słowniku romagnol-włoskim, opracowanym przez Antonio Mattioli i wydanym w 1879, Squacquerone został opisany jako "squacquerato", czyli "prawie płynny".

Nazwa pochodzi z lokalnego dialektu krainy Romagna ("romagnol"), gdzie "squacquaron" znaczy "bogaty w wodę" (por. włoski czasownik "squagliare" - "topić się") i nawiązuje do bardzo luźnej z powodu wysokiej zawartości wody konsystencji. "Squacquerone" jest niechronioną nazwą generyczną i ser ten może być produkowany bez ograniczeń terytorialnych. Jest on jednak wytwarzany głównie w regionie Emilia-Romagna, a jego najpopularniejszym zastosowaniem jest nadzienie do Piada Romagnola, na ogół w towarzystwie rukoli. Piada to rodzaj cienkiego placka typu focaccia z mąki pszennej tradycyjnie pieczonego na płycie z terakoty, bardzo powszechny w Romanii (Piada/Piadina Romagnola ma certyfikat PGI). Squacquerone jest serem pokrewnym serowi Stracchino / Crescenza, ale jest znacznie mniej spójny z powodu większej zawartości wody. Główne właściwości sera Squacquerone - kremowość i łatwość smarowania - wynikają ze specyfiki użytego mleka, które z powodu diety krów jest ubogie w białka i tłuszcze. Ser wyrabiany jest na gruntach usytuowanych w wyższych partiach równiny zalewowej, gdzie uprawia się zboża, rośliny pastewne i specjalistyczne uprawy intensywne. Klimat jest umiarkowany, subkontynentalny.

Jako Squacquerone di Romagna DOP ser ma unijny certyfikat PDO od 2012. Dozwolony obszar produkcji to następujące prowincje regionu Emilia-Romagna: Ravenna, Forli-Cesena, Rimini, Bologna oraz część terytorium prowincji Ferrara, ograniczona od zachodu drogą krajową nr 64 "Porrettana" i od północy rzeką Po. Organizacją kontrolującą prawidłowość procesu produkcji sera jest stowarzyszenie Associazione Squacquerone di Romagna DOP z siedzibą w Forli (prow. Forli-Cesena). Według danych na rok 2024 należy do niego sześciu producentów sera.

Technologia. Używa się mleka pełnego. W latach 2012-17 dozwolone rasy krów określono jako Frisona italiana, Bruna Alpina i Romagnola, potem to ograniczenie zostało zniesione. Pasteryzacja w temperaturze 72 °C przez 15 sekund. Mikroflora zakwaszająca to naturalnie występujące, autochtoniczne biotypy Streptococcus thermophilus. Zakwaszanie mleka przez 10-15 minut. Dodanie płynnej podpuszczki, koagulacja przez 90 minut w temperaturze 38-40 °C. Skrzep kroi się w kostkę o boku 10 cm i pozostawia do ostygnięcia na 45-60 minut w celu usunięcia nadmiaru serwatki, po czym umieszcza w specjalnych okrągłych perforowanych foremkach. Dalsza obróbka nosi nazwę "stufatura" (pol. "duszenie") i odbywa się w specjalnych pomieszczeniach o wysokiej temperaturze (25-30 °C) i wilgotności (90-95 %), gdzie foremki są obracane, najpierw w sposób ciągły, potem rzadziej, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję. Proces trwa 3-4 godziny. Stufatura ma na celu przyspieszenie działania bakterii kwasu mlekowego, które w warunkach wysokiej temperatury i wilgotności szybciej przekształcają laktozę w kwas mlekowy. Jest to więc coś w rodzaju przyspieszonego dojrzewania. Solenie w solance przez około 2 godziny. Dozwolone jest też solenie bezpośrenie - sól jest dodawana do mleka na wczesnym etapie produkcji. Końcowe dojrzewanie odbywa się w lodówce w temperaturze 3-6 °C przez 1-4 dni. Sery są wówczas owinięte w papier. Przyprawianie nie jest stosowane. Produkowany przez cały rok. Waga porcji wynosi od 0,1 do 2 kilogramów.

Kupiony w Lidlu w Poznaniu (lipiec 2024) w ramach Tygodnia Włoskiego. Wyprodukowany pod marką własną Lidla Italiamo przez Caseificio Comellini R. SpA w miejscowości Castel San Pietro Terme (prowincja Bologna, region Emilia-Romagna). Historia firmy zaczęła się w 1969, kiedy bracia Roberto i Sergio Comellini kupili małą mleczarnię w Castel San Pietro Terme. Pierwszym wyrabianym serem był Formaggio di Castel San Pietro, w 1971 dołączyły Casatella i Squacquerone (jeszcze bez certyfikatu). Produkcja Squacquerone na tym obszarze praktycznie zanikła, ale dzięki braciom Comellini ser nie tylko powrócił, ale stał się ich flagowym produktem. W 1995 produkcja przeniosła się do bardziej nowoczesnego kompleksu serowarni o powierzchni 5000 m2. Obecnie serowarnia przerabia mleko od ośmiu pobliskich farm (30 tys. litrów dziennie). Poza certyfikowanym Squacquerone di Romagna DOP Comellini wyrabia inne tradycyjne sery z regionu Emilia-Romagna: Formaggio di Castel San Pietro i Mousse di latte, a także włoskie tradycyjne Stracchino degli Angeli, Casatella i Ricotta. Od 2015 produkują też sery w wersji bez laktozy i z podpuszczką roślinną. Obecnie firmą kieruje syn Roberto - Luca Comellini. Strona internetowa Comellini podkreśla zarówno ścisły związek z dostawcami mleka, dbałość o jakość i czystość całego procesu produkcji, jak i wysoką świadomość ekologiczną. Od 2015 firma posiada certyfikat IFS (International Food Safety) przynawany przez Global Food Safety Initiative.
Caseificio Comellini była głównym inicjatorem procesu legislacyjnego mającego na celu przyznanie serowi Squacquerone di Romagna certyfikatu PDO.
Squacquerone di Romagna produkcji Caseificio Comellini jest laureatem Złotego Medalu World Cheese Awards 2021 w Oviedo i Brązowego Medalu World Cheese Awards 2022 w Walii.

Waga porcji 280 g. Cena 46 zł/kg (13 zł za opakowanie). Pakowany w atmosferze ochronnej. Opakowanie - okrągła plastikowa miseczka o średnicy 10-11 cm i wysokości 3,5 cm (w 50% z recyklingu), owinięta w woskowany papier plus zewnętrzna folia, na której wydrukowano wszystkie informacje.

Kształt niezdefiniowany, zależy od opakowania, z reguły pojemnik ma formę okrągłą. Konsystencja bardzo miękka, niespójna, kremowo-galaretowata, z nieregularnymi bardziej gęstymi fragmentami, ciągliwa, lepka, mokra, płynna, smarowalna. Skórki brak. Barwa masy perłowo biała, odrobinę kremowa, off-white. Zapach nikły, mleczny, jogurtowy, kwaśnego mleka, cytrusowy, z nutą ziołową. Smak łagodny, mleczny, słodki, lekko kwaskowaty, lekko słonawy.



Copyright Gata 2024