Gata Says Cheese!


Queijo Seia do Tavares
 
 
Ser portugalski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, półmiękki. Dojrzewa 30 - 120 dni. Zawartość tłuszczu 24g/100g. Według informacji na opakowaniu zawiera m.in. pasteryzowane mleko "pochodzące z UE" i substancję konserwującą azotan potasu (E252).

Nazwa pochodzi od portugalskiej miejscowości i gminy Seia (dystrykt Guarda, podregion Beiras e Serra da Estrela, region Centro) oraz od sołectwa Tavares w gminie Mangualde (dystrykt Viseu). Serra da Estrela to najwyższe pasmo górskie Portugalii, a także region słynący z hodowli owiec i wyrobu certyfikowanego półmiękkiego sera owczego Queijo Serra da Estrela DOP.

Jedynym producentem Queijo Seia do Tavares jest powstała w 1996 firma Grupo Queijos Tavares S.A. z siedzibą w Carragozela (gmina Seia), która specjalizuje się w rzemieślniczych serach owczych w typie Queijo Serra da Estrela, ale bez certyfikatu. Posiada kilka lokalizacji, w tym duży nowoczesny zakład w Seia. Sery krowie są ich mniej znanym i znaczącym produktem.

Tu kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Iberyjskiego. Opisy na opakowaniu błędnie tłumaczone na polski ("twaróg" zamiast "podpuszczka"), skład sugeruje, że mleko nie pochodzi z miejscowego udoju, poza tym jest pasteryzowane, podczas gdy firma na swojej stronie twierdzi, że produkuje z mleka surowego. Ser jest opisany jako "kremowy", w oryginale użyto określenia "amanteigado" czyli maślany.

Kształt małego cylindra o zaokrąglonych bokach, średnicy 10 cm i wadze około 300g. Konsystencja kremowa, lepka, półpłynna w młodych, z wiekiem coraz bardziej sucha, krucha i ziarnista (jak w tym przypadku). Skórka twardsza niż wnętrze, z odciśniętym prążkowanym wzorem, niejadalna. Kolor bladokremowy. Zapach łagodny, kwaskowaty, mleczny. Smak mleczny, kwaśnej śmietany, gorzkawy, trawiasty.



Copyright Gata 2021