Ser
portugalski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający,
półmiękki. Dojrzewa 30 - 120 dni. Zawartość tłuszczu 24g/100g.
Według informacji na opakowaniu zawiera m.in. pasteryzowane
mleko "pochodzące z UE" i substancję konserwującą
azotan potasu (E252).
Nazwa pochodzi od portugalskiej miejscowości i gminy Seia
(dystrykt Guarda, podregion Beiras e Serra da Estrela, region
Centro) oraz od sołectwa Tavares w gminie Mangualde (dystrykt
Viseu). Serra da Estrela to najwyższe pasmo górskie Portugalii,
a także region słynący z hodowli owiec i wyrobu certyfikowanego
półmiękkiego sera owczego Queijo Serra da Estrela DOP.
Jedynym producentem Queijo Seia do Tavares jest powstała w
1996 firma Grupo Queijos Tavares S.A. z siedzibą w Carragozela
(gmina Seia), która specjalizuje się w rzemieślniczych serach
owczych w typie Queijo Serra da Estrela, ale bez certyfikatu.
Posiada kilka lokalizacji, w tym duży nowoczesny zakład w
Seia. Sery krowie są ich mniej znanym i znaczącym produktem.
Tu kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Iberyjskiego. Opisy na
opakowaniu błędnie tłumaczone na polski ("twaróg"
zamiast "podpuszczka"), skład sugeruje, że mleko
nie pochodzi z miejscowego udoju, poza tym jest pasteryzowane,
podczas gdy firma na swojej stronie twierdzi, że produkuje
z mleka surowego. Ser jest opisany jako "kremowy",
w oryginale użyto określenia "amanteigado" czyli
maślany.
Kształt małego cylindra o zaokrąglonych bokach, średnicy 10
cm i wadze około 300g. Konsystencja kremowa, lepka, półpłynna
w młodych, z wiekiem coraz bardziej sucha, krucha i ziarnista
(jak w tym przypadku). Skórka twardsza niż wnętrze, z odciśniętym
prążkowanym wzorem, niejadalna. Kolor bladokremowy. Zapach
łagodny, kwaskowaty, mleczny. Smak mleczny, kwaśnej śmietany,
gorzkawy, trawiasty.
|