Gata Says Cheese!


Scharfer Paul
 
 
Ser niemiecki, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 29,7g/100g. Wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański). Według informacji na opakowaniu dojrzewał 3 miesiące.

Kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, produkowany wyłącznie przez istniejącą od 1889 rodzinną firmę Jermi Käsewerk GmbH w Baustetten-Laupheim (Górna Szwabia, kraj związkowy Baden-Württemberg, południowe Niemcy).

Nazwa utworzona przez producenta, prawdopodobnie przez analogię do współczesnego szwajcarskiego półtwardego sera Scharfer Maxx (albo Der Scharfe Maxx), produkowanego od początku lat 2000. w Hatswil (kanton Thurgau, północna Szwajcaria), gdzie "der scharfe" oznacza "ostry, pikantny".

Określenie "ser szwajcarski" użyte na opakowaniu odnosi się w tym przypadku nie do kraju pochodzenia, lecz do typu sera, tzw. szwajcarskiego lub alpejskiego, charakteryzującego się m.in. specyficzną technologią produkcji - użyciem termofilnych kultur starterowych i podgrzewaniem skrzepu do temperatury powyżej 50 st.C w celu dokładniejszego odsączenia serwatki, przez co sery te są nazywane "gotowanymi" albo serami z masy parzonej.

Kształt kręgu o średnicy ok. 24 cm, wysokości ok. 9 cm i wadze ok. 2 kg, sprzedawany w trójkątnych wycinkach pakowanych w folię. Tu porcja o wadze 140 g. Konsystencja ścisła, zwarta, elastyczna. Skórka naturalna, cienka (1-2 mm), o ton ciemniejsza, jadalna. Barwa jednolita, żółta. Zapach łagodny, maślany, orzechowy, lekko ziemisty. Smak bogaty, słodki, orzechowy, ziołowo-trawiasty, z pikantnym finiszem, umiarkowanie słony.



Copyright Gata 2021