Ser
niemiecki, z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający,
półtwardy. Zawartość tłuszczu 29,7g/100g. Wyprodukowany przy
użyciu podpuszczki mikrobiologicznej (wegetariański). Według
informacji na opakowaniu dojrzewał 3 miesiące.
Kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, produkowany wyłącznie
przez istniejącą od 1889 rodzinną firmę Jermi Käsewerk GmbH
w Baustetten-Laupheim (Górna Szwabia, kraj związkowy Baden-Württemberg,
południowe Niemcy).
Nazwa utworzona przez producenta, prawdopodobnie przez analogię
do współczesnego szwajcarskiego półtwardego sera Scharfer
Maxx (albo Der Scharfe Maxx), produkowanego od początku lat
2000. w Hatswil (kanton Thurgau, północna Szwajcaria), gdzie
"der scharfe" oznacza "ostry, pikantny".
Określenie "ser szwajcarski" użyte na opakowaniu
odnosi się w tym przypadku nie do kraju pochodzenia, lecz
do typu sera, tzw. szwajcarskiego lub alpejskiego, charakteryzującego
się m.in. specyficzną technologią produkcji - użyciem termofilnych
kultur starterowych i podgrzewaniem skrzepu do temperatury
powyżej 50 st.C w celu dokładniejszego odsączenia serwatki,
przez co sery te są nazywane "gotowanymi" albo serami
z masy parzonej.
Kształt kręgu o średnicy ok. 24 cm, wysokości ok. 9 cm i wadze
ok. 2 kg, sprzedawany w trójkątnych wycinkach pakowanych w
folię. Tu porcja o wadze 140 g. Konsystencja ścisła, zwarta,
elastyczna. Skórka naturalna, cienka (1-2 mm), o ton ciemniejsza,
jadalna. Barwa jednolita, żółta. Zapach łagodny, maślany,
orzechowy, lekko ziemisty. Smak bogaty, słodki, orzechowy,
ziołowo-trawiasty, z pikantnym finiszem, umiarkowanie słony.
|