Ser
szwajcarski, z mleka krowiego termizowanego, podpuszczkowy,
gotowany, dojrzewający, półtwardy, maziowy. Zawartość tłuszczu
36g/100g. Dojrzewa 6 - 12 miesięcy. Rodzina serów alpejskich.
Wyrabiany w Alpach Appenzellerskich w szwajcarskim kantonie
Sankt Gallen. Nazwa (niem. "czerwony diabeł") pochodzi
od lokalnej legendy o czerwonym diable mieszkającym w górskiej
wapiennej jaskini Wildmannlisloch (pasmo górskie Churfirsten
w południowej części Appenzellerów) niedaleko mleczarni w
Bütschwil w okręgu Toggenburg nad rzeką Thur. "Oficjalny"
(czyli z krajowym certyfikatem jakości) ser o nazwie Roter
Teufel jest produkowany wyłącznie w istniejącej od 1960 (tradycja
serowarska od 1868) serowarni Güntensperger Käse AG w Bütschwil
i ma wyraziste, rozpoznawalne logo: czerwonego diabła z widłami,
nie posiada jednak zastrzeżenia nazwy.
Roter Teufel to przedstawiciel rodziny górskich serów alpejskich,
wyrabianych z mleka krów wypasanych na czystych ziołowych
alpejskich łąkach. Charakterystyczne jest użycie kultur termofilnych,
podgrzewanie skrzepu w celu dokładniejszego osuszenia ("gotowanie")
oraz płukanie skórki solanką, często z kulturami bakterii
powierzchniowych (głównie Brevibacterium linens) podczas dojrzewania
(washed-rind).
Tu marka własna Lidla Alpen Fest, jako producenta podano firmę
Alp Senn GmbH w Lörrach (kraj związkowy Baden-Württemberg,
południowe Niemcy tuż przy szwajcarskiej granicy), ale kod
identyfikacyjny jest szwajcarski i wskazuje na istniejącą
od 1956 szwajcarską firmę rodzinną Hardegger Käse AG z Jonschwil
w kantonie Sankt Gallen. Obie firmy łączy osoba dyrektora
Josefa Hardeggera, przy czym niemiecka Alp Senn zajmuje się
nie serowarstwem, a działalnością importowo-eksportową i transportową.
Zgodnie ze szwajcarską praktyką firma Hardeggera jest najpewniej
tylko ostatnim ogniwem w cyklu produkcji sera czyli pakowaczem-sprzedawcą.
Kształt kręgu o wadze 6,5-7 kg, tu trójkątny wycinek o boku
15 cm, wysokości 9 cm i masie 200 g. Konsystencja delikatna,
sprężysta, jednolita. Skórka naturalna, lepka, pomarańczowa,
o silnym kwaśnym zapachu, niejadalna. Barwa jasnożółta, przy
skórce nieco ciemniejsza. Zapach delikatny, ziołowo-orzechowy.
Smak bogaty, słodko-goryczkowy, odrobinę korzenny, z gorzkawą
nutką ziołowo-czosnkową na finiszu.
|