Gata Says Cheese!


Roter Teufel
 
 
Ser szwajcarski, z mleka krowiego termizowanego, podpuszczkowy, gotowany, dojrzewający, półtwardy, maziowy. Zawartość tłuszczu 36g/100g. Dojrzewa 6 - 12 miesięcy. Rodzina serów alpejskich.

Wyrabiany w Alpach Appenzellerskich w szwajcarskim kantonie Sankt Gallen. Nazwa (niem. "czerwony diabeł") pochodzi od lokalnej legendy o czerwonym diable mieszkającym w górskiej wapiennej jaskini Wildmannlisloch (pasmo górskie Churfirsten w południowej części Appenzellerów) niedaleko mleczarni w Bütschwil w okręgu Toggenburg nad rzeką Thur. "Oficjalny" (czyli z krajowym certyfikatem jakości) ser o nazwie Roter Teufel jest produkowany wyłącznie w istniejącej od 1960 (tradycja serowarska od 1868) serowarni Güntensperger Käse AG w Bütschwil i ma wyraziste, rozpoznawalne logo: czerwonego diabła z widłami, nie posiada jednak zastrzeżenia nazwy.

Roter Teufel to przedstawiciel rodziny górskich serów alpejskich, wyrabianych z mleka krów wypasanych na czystych ziołowych alpejskich łąkach. Charakterystyczne jest użycie kultur termofilnych, podgrzewanie skrzepu w celu dokładniejszego osuszenia ("gotowanie") oraz płukanie skórki solanką, często z kulturami bakterii powierzchniowych (głównie Brevibacterium linens) podczas dojrzewania (washed-rind).

Tu marka własna Lidla Alpen Fest, jako producenta podano firmę Alp Senn GmbH w Lörrach (kraj związkowy Baden-Württemberg, południowe Niemcy tuż przy szwajcarskiej granicy), ale kod identyfikacyjny jest szwajcarski i wskazuje na istniejącą od 1956 szwajcarską firmę rodzinną Hardegger Käse AG z Jonschwil w kantonie Sankt Gallen. Obie firmy łączy osoba dyrektora Josefa Hardeggera, przy czym niemiecka Alp Senn zajmuje się nie serowarstwem, a działalnością importowo-eksportową i transportową. Zgodnie ze szwajcarską praktyką firma Hardeggera jest najpewniej tylko ostatnim ogniwem w cyklu produkcji sera czyli pakowaczem-sprzedawcą.

Kształt kręgu o wadze 6,5-7 kg, tu trójkątny wycinek o boku 15 cm, wysokości 9 cm i masie 200 g. Konsystencja delikatna, sprężysta, jednolita. Skórka naturalna, lepka, pomarańczowa, o silnym kwaśnym zapachu, niejadalna. Barwa jasnożółta, przy skórce nieco ciemniejsza. Zapach delikatny, ziołowo-orzechowy. Smak bogaty, słodko-goryczkowy, odrobinę korzenny, z gorzkawą nutką ziołowo-czosnkową na finiszu.



Copyright Gata 2021