Gata Says Cheese!


Rolada owcza pleśniowa
 
 
Ser hiszpański, z mleka owczego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni. Zawartość tłuszczu 26g/100g. Dojrzewa 3 - 4 tygodnie. Podczas dojrzewania na powierzchni skórki rozwija się pleśń Penicillium candidum.

Kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, pod nazwą "hiszpański ser owczy". Na opakowaniu brak informacji o producencie, ale ponieważ polskim dystrybutorem serów wchodzących w skład Deski jest firma Temar, można założyć, że zgodnie ze specyfikacją na stronie Temaru ser "rolada owcza pleśniowa" (hiszp. rulo de oveja) został wyprodukowany przez istniejącą od 1997 firmę Lácteas Cobreros w Castrogonzalo (prowincja Zamora, wspólnota autonomiczna Castilla y León). Ser ten zdobył brązowy medal na targach World Cheese Awards 2021 w Oviedo.

Kształt cylindrycznej rolady o masie 1 kg, tu okrągły plaster o średnicy 8 cm, wycięty z rolady i opakowany w folię. Konsystencja miękka, gładka, kremowa, bez dziurek. Skórka naturalna, cienka, sucha, pokryta nalotem białej pleśni, jadalna. Kolor biały do jasnokremowego. Zapach aromatyczny, delikatny, mleczny, grzybowy. Smak łagodny, śmietanowy, słonawy, pleśniowy, lekko orzechowy, kwaskowaty.



Copyright Gata 2021