Ser
hiszpański, z mleka owczego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, miękki, z porostem białej pleśni. Zawartość
tłuszczu 26g/100g. Dojrzewa 3 - 4 tygodnie. Podczas dojrzewania
na powierzchni skórki rozwija się pleśń Penicillium candidum.
Kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, pod nazwą "hiszpański
ser owczy". Na opakowaniu brak informacji o producencie,
ale ponieważ polskim dystrybutorem serów wchodzących w skład
Deski jest firma Temar, można założyć, że zgodnie ze specyfikacją
na stronie Temaru ser "rolada owcza pleśniowa" (hiszp.
rulo de oveja) został wyprodukowany przez istniejącą od 1997
firmę Lácteas Cobreros w Castrogonzalo (prowincja Zamora,
wspólnota autonomiczna Castilla y León). Ser ten zdobył brązowy
medal na targach World Cheese Awards 2021 w Oviedo.
Kształt cylindrycznej rolady o masie 1 kg, tu okrągły plaster
o średnicy 8 cm, wycięty z rolady i opakowany w folię. Konsystencja
miękka, gładka, kremowa, bez dziurek. Skórka naturalna, cienka,
sucha, pokryta nalotem białej pleśni, jadalna. Kolor biały
do jasnokremowego. Zapach aromatyczny, delikatny, mleczny,
grzybowy. Smak łagodny, śmietanowy, słonawy, pleśniowy, lekko
orzechowy, kwaskowaty.
|