Gata Says Cheese!


Robiola d'Alba
 
 
Ser włoski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, świeży lub krótko dojrzewający, miękki, tu z dodatkiem papryczki chili (0,5%). Zawartość tłuszczu 33g/100g. Rodzina Stracchino. Może być spożywany po 3 dniach albo dojrzewać do 30 dni, wówczas wykształca skórkę.

Nazwa pochodzi od miasta Robbio w prowincji Pavia (region Lombardia) lub - mniej prawdopodobnie - od łacińskiego rubrum "czerwony" określającego odcień dojrzałej skórki; drugi człon od miasta i gminy Alba (prowincja Cuneo, region Piemonte).
Robiola jest produkowana w różnych odmianach (także owcza, kozia i mieszana) w Lombardii i części Piemontu (prowincje Cuneo, Asti i Alessandria). Jest jedną z tradycyjnych specjalności górskiego regionu Valle d'Aosta. Jej początki są wywodzone nawet ze starożytności, ale najstarszą potwierdzoną datą jest XV wiek, kiedy serowarski ekspert Pantaleone da Confienza w książce "Summa Lacticiniorum" opisał produkcję sera o tej nazwie.

Robiola należy do rodziny serów Stracchino, wywodzących się od wyrabianego w Lombardii miękkiego sera Stracchino, który był tradycyjnie wytwarzany w okresie jesiennym z mleka "zmęczonych" krów wracających z letniego wypasu ("stracco" - zmęczony w lokalnym dialekcie).

Istnieje około dwudziestu odmian Robioli, a jej wygląd i smak zależą od miejsca i technologii produkcji. U pewnych odmian skórka może być pokryta nalotem pleśni. Dwie Robiole z Lombardii i trzy z Piemontu (w tym Robiola d'Alba) posiadają krajowy certyfikat PAT, analogiczny do unijnego TSG. PAT określa obszar produkcji Robioli d'Alba jako "gmina Alba prowincji Cuneo z przyległościami, ze sporadyczną obecnością na obszarze Torino, Asti i Alessandrii". Robiola di Roccaverano jako jedyna odmiana posiada unijny certyfikat PDO od 1996.

Tu marka własna Lidla Italiamo, wyprodukowany przez istniejącą od 1950 (w obecnej postaci od 1992) firmę Caseificio Longo S.r.l. z Rivarolo Canavese (prowincja miejska Torino, region Piemonte). Oprócz wersji czystej i z papryką może mieć dodatek rukoli lub trufli.

Kształt małego kręgu o lekko karbowanej powierzchni, zaokrąglonych brzegach, średnicy 9-13 cm i wysokości 2,5-3 cm. Tu waga 200 g (certyfikat określa masę jako 300-400 g). Konsystencja delikatna, wilgotna, ścisła, elastyczna. Skórki brak (pojawia się podczas dojrzewania dłuższego niż 10 dni). Barwa biała do kremowej. Zapach delikatny, mleczny, kwaskowaty. Smak orzeźwiający, kwaskowaty, lekko gorzki. Papryczka jest ładnie wkomponowana i dodaje odrobinę pikantny finisz, nie zagłuszając smaku sera.



Copyright Gata 2021