Gata Says Cheese!


Piave Mezzano DOP
 
 
Ser włoski, z mleka krowiego, gotowany, prasowany, dojrzewający, miękki do twardego. Tu zawartość tłuszczu 35g/100g. Dojrzewa od 20 dni do ponad 18 miesięcy. Wyróżnia się warianty: Fresco (20-60 dni), Mezzano (2-6 miesięcy), Vecchio (6-12 miesięcy), Vecchio Selezione Oro (12-18 miesięcy) i Vecchio Riserva (ponad 18 miesięcy). Rodzina serów alpejskich.

Nazwa pochodzi od rzeki Piave, przepływającej przez cały obszar prowincji Belluno. Tradycja produkcji sera na tych terenach sięga XIX wieku, a nazwa sera Piave jest używana od 1960. Cała prowincja leży na terenie górskim, a połączenie doliny, rzeki oraz otaczających łańcuchów górskich (w tym Alp i Dolomitów) tworzy unikatowy mikroklimat z wysokim poziomem opadów rocznych i niższymi temperaturami, co powoduje rozwój specyficznych mieszanek roślin górskich.

Piave posiada unijny certyfikat PDO od 2010. Dozwolony obszar produkcji to prowincja Belluno w regionie Veneto. Posiada oficjalne logo nazwy: napis "formaggio piave DOP", gdzie "piave" jest koloru niebieskiego, a środkowe "a" - żółtego. W 2010 założono stowarzyszenie Consorzio Tutela del Formaggio Piave DOP z siedzibą w Belluno, mające na celu monitorowanie czystości procesu produkcji.

Zgodnie z certyfikatem mleko może być pozyskiwane wyłącznie na obszarze prowincji Belluno i musi w co najmniej 80% pochodzić od krów lokalnych ras Bruna Italiana, Pezzata Rossa Italiana, Frisona Italiana, Grigio Alpina i ich krzyżówek. Jest ono wyjątkowo bogate w tłuszcze i białka. Mleko może być zbierane przez maksimum trzy kolejne dni. Pasteryzacja jest dozwolona. Technologia produkcji nakazuje użycie do zakwaszania zarówno kultury starterowej, jak i zakwasu serwatkowego, co daje serowi specyficzny, zrównoważony smak. Kultury starterowe i zakwasy serwatkowe są wytwarzane lokalnie z mleka i serwatki zawierających szczepy mikroflory charakterystyczne dla tego obszaru. Skrzep jest"gotowany" w temperaturze 44-47 st.C, poddawany prasowaniu i solony w solance.

Tu wariant Mezzano, kupiony w Lidlu pod marką własną Italiamo. Nie podano danych o obróbce mleka. Pakowany przez firmę Perla di Sepertino Eugenia & C Snc w Savigliano (prowincja Cuneo, region Piemonte), co jest dozwolone w certyfikacie. Fragment napisu na etykiecie wskazuje, że producentem jest firma Lattebusche S.c.a. z siedzibą w miejscowości Busche di Cesiomaggiore nad rzeką Piave (prowincja Belluno). Początki firmy sięgają roku 1954, kiedy z inicjatywy 36 członków powstała spółdzielnia mleczarska "Latteria Sociale Cooperativa della Vallata Feltrina". W 1957 rozpoczęto budowę mleczarni Busche, a w 1960 - produkcję sera pod nazwą Piave. Obecnie firma posiada 6 zakładów produkcyjnych na terenie regionu Veneto. Na stronie Lattebusche znajduje się informacja, że na dzień dzisiejszy (2022) firma jest jedynym producentem Piave DOP.

Kształt cylindra o średnicy 27-32 cm, wysokości 7-8 cm i wadze 5-7 kg. Tu trójkątny wycinek o boku 12 cm, wysokości 8 cm i wadze 150 g. Konsystencja gładka, jednorodna, bez dziur, początkowo elastyczna, z wiekiem staje się sucha, ziarnista i krucha. Skórka zaznaczona, początkowo jasna i delikatna, później ciemnieje i grubieje z wiekiem. Tu górna powierzchnia pokryta etykietą z nadrukiem. Na bokach odciśnięta nazwa. Barwa jasna, słomkowożółta. Zapach delikatny, mleczny. Smak wyważony, łagodny, słodkawy i mleczny u młodych, z wiekiem coraz wyraźniejszy i intensywniejszy, do ostrego i lekko pikantnego.



Copyright Gata 2021