Gata Says Cheese!


Ser Pasterski z Figi
 
 
Ser polski, z mleka krowiego niepasteryzowanego, podpuszczkowy (z podpuszczką mikrobiologiczną), niegotowany, prasowany, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 27g/100g. Sól 1g/100g. Dojrzewa co najmniej 3 miesiące. Kupiony na Targach Smaki Regionów 2023 (Międzynarodowe Targi Poznańskie). Cena 103 zł/kg.

Autorski ser zagrodowy, wyrabiany wyłącznie przez Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "Figa" Waldemar i Tomasz Maziejuk w położonej w centrum Beskidu Niskiego wsi Mszana koło Tylawy (powiat krośnieński, woj. podkarpackie). Rodzina Maziejuk dzierżawi część terenu po byłym PGR i PRL-owskim kombinacie Igloopol. Ich gospodarstwo skupia się głównie na hodowli kóz i wyrobach z koziego mleka, z których dziewięć znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (pierwsze dwa wpisano w 2005). Hodowlę kóz w Mszanie Waldemar Maziejuk zaczął około roku 1990, zdając sobie sprawę z istniejącego na rynku europejskim zapotrzebowania na kozie produkty i bardzo czekając na wejście Polski do UE. Był też prekursorem ekologicznego podejścia do rolnictwa. Nazwa firmy "Figa" to imię jego pierwszej kozy. Do rodziny poza Waldemarem i jego głównym partnerem, najstarszym synem Tomaszem, należą jeszcze młodszy syn Wawrzyniec i syn Tomasza Albert. Stado liczy 400 kóz i 20 krów wypasanych w jednym z najczystszych ekologicznie obszarów Polski - granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów. Obejmujące 130 hektarów gospodarstwo posiada europejski certyfikat produkcji ekologicznej od 2002.

Oferta Figi obejmuje sery kozie: Farmerski naturalny i dojrzewający czysty i z dodatkami, Łemkowski naturalny i wędzony, Wołoski naturalny i wędzony (przed wprowadzeniem certyfikatu UE wyrabiany jako Oscypek, choć beczułkowym kształtem przypomina Gołkę), kozi bundz, bryndzę i twarożek, oraz sery krowie: Pasterski dojrzewający, naturalny i wędzony. Wszystko jest wyrabiane z niepasteryzowanego mleka. Ciekawostką jest, że Maziejukowie w żadnych materiałach reklamowych nie wspominają o swoich krowich produktach, za to zawsze podkreślają, że wyroby kozie są o wiele zdrowsze i lepiej przyswajalne od krowich.

Technologia. Ponieważ brak jakichkolwiek informacji o procesie produkcji i dojrzewania sera krowiego, a Maziejukowie wytwarzają tylko dwa sery dojrzewające, chyba można założyć, że powstają one w analogiczny sposób. Z nakręconego w 2020 filmu wynika, że do wyrobu dojrzewającego sera koziego Farmerskiego stosuje się specjalnie wykonane stalowe cylindryczne perforowane formy wyłożone "pieluchą" (chustą serowarską). Kręgi są prasowane pod prasą, solone w solance i dojrzewają w "bardzo niskich temperaturach", co spowalnia proces. Farmerski dojrzewa na suchą skórkę, a po zakończeniu procesu dojrzewania kręgi są pokrywane woskiem w celu zapobieżenia dalszemu wysuszaniu skórki. Zdjęcia na stronie Figi pokazują także ser Pasterski w powłoce przypominającej parafinę, w kolorze czerwonym. Kręgi Farmerskiego mają około 6 kg, więc jest prawodopodobne, że do Pasterskiego używa się tych samych form. Nie wiadomo ile dokładnie dojrzewał ser Pasterski - strona podaje minimum 3 miesiące, ale młodzieniec obsługujący targowe stoisko okazał się kompletnie niezorientowany w temacie i w odpowiedzi na moje pytania był w stanie tylko wręczyć mi wizytówkę Tomasza Maziejuka :)

Kształt płaskiego kręgu o zaokrąglonych bokach. Tu trójkątny wycinek o wadze 220 g, promieniu 13,5 cm w najszerszej środkowej części i wysokości 9 cm. Pakowany w atmosferze ochronnej w folię. Jeżeli przyjąć, że wycinek był cięty od środka kręgu, wówczas przypuszczalne parametry kręgu to: 27 cm średnicy, 9 cm wysokości i waga około 5-6 kg. Konsystencja półtwarda, gładka, krucha, lśniąca, tłusta, dość liczne bardzo płytkie oczka (a raczej wgłębienia w masie). Skórka pod powłoką (usuniętą przed zapakowaniem wycinka) twarda, lekko lepka, o grubości 1,5 mm, o ton ciemniejsza niż miąższ, z odciskiem drobnego prążkowania. Barwa miąższu średniożółta. Zapach silny, kwaśny, ostry, przy skórce nieco mleczny. Smak średnio silny, złożony, słodko-pikantny, z silną lekko pleśniową goryczą na finiszu. Mało słony.



Copyright Gata 2023