Gata Says Cheese!


Monte Veronese DOP
 
 
Ser włoski, z mleka krowiego surowego, podpuszczkowy, gotowany, dojrzewający, półtwardy. Tu zawartość tłuszczu 31g/100g, zawartość tłuszczu w suchej masie 32%, dojrzewa 25-60 dni. Rodzina serów alpejskich.

Jest wyrabiany w prowincji Verona (region Veneto), w szczególności na pagórkowato-górzystym obszarze płaskowyżu Lessinia (inaczej Monti Lessini). Okolica obfituje w żyzne łąki i pastwiska, które od starożytności są terenami hodowli i wypasu bydła mlecznego. Już XII-wieczne dokumenty klasztorne mówią o Lessinii jako ośrodku hodowli i produkcji sera. W XVI wieku producenci sera z Lessinii, zwani "formaggeri", utworzyli gildię. Hodowla bydła rozwinęła się tak bardzo, że w XVII wieku w Lessinii prawie zanikła uprawa zbóż, a cena ziemi "trawiastej" stanowiła dwukrotność wartości ziemi uprawnej. W 2. połowie XVIII wieku w okresie wypasu (czerwiec - wrzesień) zaczęły się tworzyć "mleczarnie społeczne" zrzeszające właścicieli i pasterzy niedużych stad, którzy zbierali się w górskich chatach, by wspólnie wyrabiać masło i sery. Już na początku XX wieku produkowany ser nosił nazwy Monte Vernengo i Grasso Monte, przy czym zimowy Monte Vernengo był przeznaczony na sprzedaż, a letni Grasso Monte był spożywany lokalnie w okolicach Verony. Produkcja sera osiągnęła szczyt po II wojnie światowej, kiedy w latach 1950.-60. wykształciły się ostatecznie dwie jego formy: letni tłusty i zimowy półtłusty. W 1977 utworzono dobrowolne stowarzyszenie Consorzio Lattiero Caseario della Montagna Veronese, mające na celu ochronę lokalnej produkcji mleczarskiej.

Nazwa "Monte" nie pochodzi od góry - w stanowiącym odmianę języka weneckiego dialekcie werońskim "monta" oznacza "dojenie". Monte Vernengo to "dojenie zimowe", Monte Grasso - "dojenie tłuste".

Posiada krajowy certyfikat DO (Denominazione di Origine) od 1993 i unijny PDO (wł. DOP) od 1996. Dopuszczalny obszar produkcji to Prealpi Venete - północna część prowincji Verona (region Veneto) ograniczona drogą krajową nr 11, w szczególności okolice płaskowyżu i pasma górskiego Monti Lessini (część Prealpi Vicentine w Alpach Wschodnich) oraz pasma górskiego Monte Baldo (część Prealpi Gardesane w Południowych Alpach Wapiennych). Teren 52 gmin w całości lub części (27 z nich jest częścią dwóch górskich wspólnot: Lessinia i Baldo). Część obszaru Lessinia stanowi Regionalny Park Przyrody Lessinia. Interesów producentów pilnuje istniejące w obecnej formie od 1983 stowarzyszenie Consorzio di Tutela del Monte Veronese z siedzibą w Soave (prowincja Verona). Posiada oficjalne logo - orła na stylizowanym szczycie górskim w czarnym zaokrąglonym trójkącie. W 2022 lista producentów certyfikowanego sera liczyła dziewięć serowarni i jedną dojrzewalnię.

Wyróżnia się dwie odmiany: "Latte Intero" ("z mleka pełnego") i "d'Allevo" (inaczej Stagionato - "dojrzały"). Latte Intero jest wyrabiany z mleka pełnego, dojrzewa od 25 do 60 dni. D'Allevo powstaje z mleka częściowo odtłuszczonego (zawartość tłuszczu 27g/100g), dojrzewa od 90 dni do dwóch lat.

Technologia. Używa się mleka surowego pełnego lub częściowo odtłuszczonego z jednego lub dwóch kolejnych udojów, fermentów mlekowych i podpuszczki cielęcej. Koagulacja odbywa się w miedzianych kadziach o kształcie odwróconego dzwonu i pojemności 1-2 hektolitrów. Mleko jest stale mieszane podczas koagulacji trwającej 15-20 minut (25-30 dla d'Allevo). Skrzep jest krojony do wielkości ziarna ryżu, "gotowany" przez 10 minut w temperaturze 43-45 °C (15 minut i temp. 46-48 °C dla d'Allevo), następnie pozostaje w kotle przez 25-30 minut, jest umieszczany w drewnianych formach i odciekany grawitacyjnie z kilkukrotnym obracaniem. Solony na sucho lub w solance. Tradycyjnie podczas dojrzewania powierzchnia była regularnie nacierana oliwą, co pomagało w tworzeniu skórki i konserwowało ser. Współczesne certyfikowane charakterystyki sera nie wspominają o tej praktyce.

Tu marka własna Lidla Italiamo, producenta nie podano, porcjowany, pakowany i dystrybuowany przez firmę Perla di Sepertino Eugenia & C Snc, w zakładzie w Savigliano (prowincja Cuneo, Piemonte).

Kształt cylindra o płaskich lub lekko wypukłych licach i lekko wypukłych bokach, średnicy 25-35 cm, wysokości 7-11 (6-10) cm i masie 7-10 (6-9) kg. W nawiasie wartości dla odmiany d'Allevo. Tu wariant Latte Intero, trójkątny wycinek o boku 11 cm, wysokości 9 cm i wadze 150 g. Konsystencja miękka do półtwardej, elastyczna, lekko tłusta, równomiernie rozmieszczone oczka średniej wielkości. Skórka naturalna, cienka, lekko lepka, elastyczna, jasnosłomkowożółta z białym nalotem, niejadalna. Posiada odciśnięty napis "Monte Veronese" i logo. Barwa bladożółta, kości słoniowej. Zapach niezbyt silny, orzeźwiający, jogurtu, świeżego masła, słodkawy, lekko trawiasty. Smak delikatny, mleczny, śmietanowy, maślany, jogurtowy, słodki, umiarkowanie słony, na finiszu odrobinę kwaskowaty.



Copyright Gata 2022