Gata Says Cheese!


Maroilles Nouvion AOP
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, maziowy, z płukaną skórką (washed-rind). Zawartość tłuszczu 26g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum 45 %. Dojrzewa minimum 21-35 dni zależnie od rozmiaru.

Pełna nazwa sera zgodnie z certyfikatem to "Maroilles / Marolles". Pochodzi ona od wioski Maroilles (departament Nord, region Hauts-de-France). Druga część nazwy "Nouvion" wskazuje na lokalizację producenta - miejscowość i wiejską gminę Le Nouvion-en-Thiérache. Oba toponimy są pochodzenia galijskiego. Maroilles to połączenie "maro" (duży) i "-ialo" (oczyszczona przestrzeń, tu: miasto). Nouvion pierwotnie stanowił zbitkę słów "novio" (nowy) i "magos" (pole, później także targ i ostatecznie miasto, które wyrosło wokół targu).

Ser wyrabiany od X wieku (około 960 roku) przez mnichów z założonego w VII wieku opactwa Saint-Humbert, położonego koło wsi Maroilles w krainie geograficznej Thiérache na północy Francji. Mnisi ulepszyli rasy hodowanych krów mlecznych, aby dostosować je do warunków klimatycznych i wyrobu serów. W Thiérache panuje chłodny i wilgotny klimat, a jakość nieprzepuszczalnej gleby sprzyja bujnemu wzrostowi roślin zielonych, tak że bydło jest żywione wyłącznie w sposób naturalny. W XI wieku ten rodzaj sera był już produkowany także w okolicznych wioskach. W gospodarstwach sery dojrzewały w wilgotnych piwnicach z cegły lub kamienia, gdzie bakterie Brevibacterium linens rozwijały się w sposób naturalny. Tradycyjny kwadratowy kształt sera wynika ze stosowania kwadratowych form z twardego drewna, które nie poddawało się gięciu (buk, jesion).

Posiada zastrzeżenie nazwy od 1955, krajowy certyfikat AOC od 1976 i unijny PDO (fr. AOP) od 1996. Dozwolony obszar produkcji obejmuje wyszczególnione gminy w departamentach Nord i Aisne (region Hauts-de-France) i pokrywa się z obszarem krainy geograficznej Thiérache. Interesów producentów strzeże organizacja Syndicat du Maroilles (w obecnej formie od 1999, wcześniej: Syndicat des Fabricants et Affineurs du Fromage de Maroilles) z siedzibą w La Capelle (Aisne, Hauts-de-France). W 2021 organizacja zrzeszała 6 producentów rolniczych, 5 przemysłowych, 3 dojrzewaczy i 118 dostawców mleka.

Certyfikat definiuje cztery rozmiary sera (wewnętrzny wymiar kwadratowej formy) wraz z odpowiadającą wagą całkowitą suchej masy i minimalnym okresem dojrzewania: Maroilles 12,5-13 cm, 360 g (35 dni), Maroilles Sorbais 12-12,5 cm, 270 g (28 dni), Maroilles Mignon 11-11,5 cm, 180 g (28 dni) i Maroilles Quart 8-8,5 cm, 90 g (21 dni).

Technologia. Minimalny okres wypasu krów w ciągu roku - 170 dni. Minimalna powierzchnia użytków zielonych na jedną krowę mleczną - 30 arów. Co najmniej 80 % suchej masy pasz w ciągu roku pochodzi ze wskazanego obszaru geograficznego. Maksymalny okres między udojem a rozpoczęciem produkcji to 72 godziny. Mleko może być surowe, termizowane lub pasteryzowane. Dozwolona jest wyłącznie podpuszczka cielęca. Koagulacja podpuszczkowa przebiega w temperaturze 32-38 °C. Zabrania się usuwania laktozy poprzez płukanie skrzepu. Skrzep jest rozdrabniany, umieszczany w formach na minimum 16 godzin w temperaturze min. 16 °C. W tym czasie jest odsączany samoistnie i obracany co najmniej 3 razy. Solenie na sucho i/lub w solance. Ser jest suszony przez 48 godzin przed przeniesieniem do dojrzewalni, w tym czasie zaczyna się rozwój drożdży i pleśni. Warunki dojrzewania: minimalna wilgotność 90 % i temperatura 9-16 °C. Podczas dośrodkowego dojrzewania skórka wielokrotnie szczotkowana i płukana solanką z dodatkiem bakterii powierzchniowych Brevibacterium linens, co powoduje charakterystyczny, ceglastopomarańczowy kolor skórki. Stosowanie barwników jest zabronione.

Kupiony w Hali Gwardii w Warszawie, na stoisku firmy La Petite France, w lipcu 2022 (niestety to ostatni taki zakup - sprzedająca poinformowała mnie, że La Petite France rezygnuje ze stoiska w Hali Gwardii). Cena 125 zł/kg. Wyprodukowany przez istniejącą od 1979 firmę Les Fromagers de Thiérache w Le Nouvion-en-Thiérache (departament Aisne, region Hauts-de-France). Firma jest członkiem grupy Savencia Fromage & Dairy i produkuje dla niej Maroilles pod marką własną Savencii Fauquet.

Kształt prostopadłościanu o kwadratowej podstawie (bok 11-11,5 cm) i wysokości 3-4 cm. Tu trójkątny wycinek - ćwiartka sera o wadze 160 g (czyli masa całego sera wynosi ok. 640 g - może to być największy rozmiar albo Sorbais). Konsystencja miękka, lepka, gumowata, elastyczna. Przekrojony tuż po wyjęciu z lodówki ukazał dość gęsto rozmieszczone, drobne spłaszczone dziurki. Po dłuższym pobycie w wyższej temperaturze bardziej spójna i twardsza część centralna zachowała konsystencję "sernikową", a część zewnętrzna przy skórce zaczęła przechodzić w stan półpłynny. Skórka naturalna, cienka, lepka, barwy ceglastopomarańczowej, z odciśniętym drobnym prążkowaniem pochodzącym z rusztu do dojrzewania, o silnym pleśniowym, stajennym zapachu. Barwa miąższu od białej do kremowożółtej. Zapach piwniczny, pleśniowy, runa leśnego, z nutą amoniaku, częściowo pochodzący od skórki, sam miąższ ma zapach delikatniejszy, słodkawy. Smak mleczny, kwaskowaty, pleśniowy, grzybowy, z nutami goryczy, orzechów laskowych i zsiadłego mleka. Bardzo słony.



Copyright Gata 2022