Gata Says Cheese!


Liliputas SGN
 
 
Ser litewski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Dojrzewa około 30 dni.

Kupiony w Aldi, w ramach Tygodnia Słowiańskiego (sic!), produkowany wyłącznie przez istniejącą od 2005 firmę UAB Lukšiu pienine z Lukšiai, oddział w Jurbarkas, cech w Belvederis.

Nazwa nawiązuje do niewielkiego rozmiaru sera. Wyrabiany w położonej w sąsiedztwie miasteczka Seredžius wiosce Belvederis, w najstarszej serowarni Litwy, powstałej w 1928. Nazwa wioski i serowarni pochodzi od Belwederu - neorenesansowego pałacu Tyszkiewiczów zbudowanego w 1820 nad brzegiem rzeki Nemunas (pol. Niemen) i znacjonalizowanego po I wojnie światowej. Od lat 1920. w pałacu funkcjonowała m.in. szkoła rolnicza, następnie przekształcona w kolegium i technikum mleczarskie, przy którym powstał pierwszy litewski zakład serowarski. Zakład pierwotnie produkował większe sery, a w 1958 serowar Jonas Jarušaitis opracował technologię produkcji sera niedużych rozmiarów, natychmiast nazwanego Liliputasem. Obecnie w wiosce Belvederis mieści się cech firmy Lukšiu pienine z Lukšiai.

Ser jest nadal wyrabiany ręcznie (1000 sztuk dziennie), zgodnie z pierwotną technologią. Skrzep do prasowania owija się w bawełnianą szmatkę i umieszcza w tradycyjnych cylindrycznych formach. Po dwóch dniach w solance i jednym dniu suszenia sery przenosi się do piwnic, gdzie przez 15 dni są poddawane powierzchniowemu działaniu lokalnej unikatowej mikroflory, głównie mikropleśni Penicillium pallidum Smith, występującej wyłącznie w lokalnych zabudowaniach. Potem warstwa grzyba jest zmywana i wysuszone sery dojrzewają przez kolejne 15 dni, kiedy są ponownie myte i pokrywane woskiem.

Posiada unijny certyfikat PGI (lit. SGN) od 2015. Dozwolony obszar produkcji to wyłącznie miejscowość Belvederis (gmina Seredžius, rejon Jurbarkas, okręg Taurage).

Kształt walca o zaokrąglonych krawędziach, wysokości 7,5-13 cm, średnicy 7-8,5 cm i wadze 0,4-0,7 kg (tu 0,5 kg). Ser jest sprzedawany wyłącznie w całości. Konsystencja jednolita, zwarta, elastyczna, kremowa. Mogą występować drobne, nierówno rozłożone dziurki. Skórka gładka, pokryta warstwą wosku. Możliwe widoczne odciski serwetki lub formy. Barwa jednolita, kremowa do bladożółtej. Zapach delikatny, mleczny. Smak łagodny, świeży, mleczny, z ostrymi i słonymi nutami.



Copyright Gata 2021