Ser
litewski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Dojrzewa
około 30 dni.
Kupiony w Aldi, w ramach Tygodnia Słowiańskiego (sic!), produkowany
wyłącznie przez istniejącą od 2005 firmę UAB Lukšiu pienine
z Lukšiai, oddział w Jurbarkas, cech w Belvederis.
Nazwa nawiązuje do niewielkiego rozmiaru sera. Wyrabiany w
położonej w sąsiedztwie miasteczka Seredžius wiosce Belvederis,
w najstarszej serowarni Litwy, powstałej w 1928. Nazwa wioski
i serowarni pochodzi od Belwederu - neorenesansowego pałacu
Tyszkiewiczów zbudowanego w 1820 nad brzegiem rzeki Nemunas
(pol. Niemen) i znacjonalizowanego po I wojnie światowej.
Od lat 1920. w pałacu funkcjonowała m.in. szkoła rolnicza,
następnie przekształcona w kolegium i technikum mleczarskie,
przy którym powstał pierwszy litewski zakład serowarski. Zakład
pierwotnie produkował większe sery, a w 1958 serowar Jonas
Jarušaitis opracował technologię produkcji sera niedużych
rozmiarów, natychmiast nazwanego Liliputasem. Obecnie w wiosce
Belvederis mieści się cech firmy Lukšiu pienine z Lukšiai.
Ser jest nadal wyrabiany ręcznie (1000 sztuk dziennie), zgodnie
z pierwotną technologią. Skrzep do prasowania owija się w
bawełnianą szmatkę i umieszcza w tradycyjnych cylindrycznych
formach. Po dwóch dniach w solance i jednym dniu suszenia
sery przenosi się do piwnic, gdzie przez 15 dni są poddawane
powierzchniowemu działaniu lokalnej unikatowej mikroflory,
głównie mikropleśni Penicillium pallidum Smith, występującej
wyłącznie w lokalnych zabudowaniach. Potem warstwa grzyba
jest zmywana i wysuszone sery dojrzewają przez kolejne 15
dni, kiedy są ponownie myte i pokrywane woskiem.
Posiada unijny certyfikat PGI (lit. SGN) od 2015. Dozwolony
obszar produkcji to wyłącznie miejscowość Belvederis (gmina
Seredžius, rejon Jurbarkas, okręg Taurage).
Kształt walca o zaokrąglonych krawędziach, wysokości 7,5-13
cm, średnicy 7-8,5 cm i wadze 0,4-0,7 kg (tu 0,5 kg). Ser
jest sprzedawany wyłącznie w całości. Konsystencja jednolita,
zwarta, elastyczna, kremowa. Mogą występować drobne, nierówno
rozłożone dziurki. Skórka gładka, pokryta warstwą wosku. Możliwe
widoczne odciski serwetki lub formy. Barwa jednolita, kremowa
do bladożółtej. Zapach delikatny, mleczny. Smak łagodny, świeży,
mleczny, z ostrymi i słonymi nutami.
|