Ser
chorwacki, z pełnotłustego pasteryzowanego mleka krowiego
i owczego (50/50%), podpuszczkowy, dojrzewający, twardy. Zawartość
tłuszczu 38g/100g. Dojrzewa minimum 60 (90?) dni. Wegetariański
(z podpuszczką mikrobiologiczną).
Nazwa pochodzi od małej osady i gminy Kolan na chorwackiej
wyspie Pag, dlatego ser jest też nazywany Paško Kolo. Podstawą
technologii jest łączenie mleka owczego i krowiego dokładnie
w równych proporcjach, co ma zapewnić bogaty smak i intensywny
aromat. Producent podaje na opakowaniu minimalny okres dojrzewania
jako 60 dni, ale na jego stronie internetowej jest mowa o
90 dniach.
Wyłącznym producentem Paško Kolo jest należąca do rodziny
Pernjak mleczarnia i serowarnia MIH Sirana Kolan, położona
w Kolan na wyspie Pag. Tradycje rodzinnego serowarstwa sięgają
roku 1890, a głównym produktem gospodarstwa Pernjaków był
początkowo słynny owczy Paški Sir (unijny certyfikat PDO od
2019), który sprzedawali we własnej, pierwszej w Kolan, gospodzie.
W 1995 roku zarejestrowano firmę MIH, która stopniowo poszerzyła
produkcję o sery krowie i mieszane.
Tu kupiony w Aldi w ramach Tygodnia Śródziemnomorskiego. Polski
dystrybutor - Temar.
Kształt kręgu o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm i wadze 2,8
kg. Sprzedawany w trójkątnych wycinkach, tu o wadze 150 g.
Konsystencja twarda, zwarta, łamliwa, z nieregularnymi płytkimi
dziurkami. Skórka o grubości 5 mm pokryta niejadalną powłoką
polioctanową brązowego koloru. Barwa bladożółta. Zapach umiarkowanie
intensywny, mleczny (producent twierdzi, że "agresywny",
ale to przesada). Smak bogaty, słodki, owocowo-orzechowy,
z nutą goryczy na finiszu.
|