Gata Says Cheese!


Kolo
 
 
Ser chorwacki, z pełnotłustego pasteryzowanego mleka krowiego i owczego (50/50%), podpuszczkowy, dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 38g/100g. Dojrzewa minimum 60 (90?) dni. Wegetariański (z podpuszczką mikrobiologiczną).

Nazwa pochodzi od małej osady i gminy Kolan na chorwackiej wyspie Pag, dlatego ser jest też nazywany Paško Kolo. Podstawą technologii jest łączenie mleka owczego i krowiego dokładnie w równych proporcjach, co ma zapewnić bogaty smak i intensywny aromat. Producent podaje na opakowaniu minimalny okres dojrzewania jako 60 dni, ale na jego stronie internetowej jest mowa o 90 dniach.

Wyłącznym producentem Paško Kolo jest należąca do rodziny Pernjak mleczarnia i serowarnia MIH Sirana Kolan, położona w Kolan na wyspie Pag. Tradycje rodzinnego serowarstwa sięgają roku 1890, a głównym produktem gospodarstwa Pernjaków był początkowo słynny owczy Paški Sir (unijny certyfikat PDO od 2019), który sprzedawali we własnej, pierwszej w Kolan, gospodzie. W 1995 roku zarejestrowano firmę MIH, która stopniowo poszerzyła produkcję o sery krowie i mieszane.

Tu kupiony w Aldi w ramach Tygodnia Śródziemnomorskiego. Polski dystrybutor - Temar.

Kształt kręgu o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm i wadze 2,8 kg. Sprzedawany w trójkątnych wycinkach, tu o wadze 150 g. Konsystencja twarda, zwarta, łamliwa, z nieregularnymi płytkimi dziurkami. Skórka o grubości 5 mm pokryta niejadalną powłoką polioctanową brązowego koloru. Barwa bladożółta. Zapach umiarkowanie intensywny, mleczny (producent twierdzi, że "agresywny", ale to przesada). Smak bogaty, słodki, owocowo-orzechowy, z nutą goryczy na finiszu.



Copyright Gata 2021