Gata Says Cheese!


Kabernus Blue
 
 
Ser hiszpański, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z przerostem niebieskiej pleśni z rodzaju Penicillium. Zawartość tłuszczu 25,3g/100g. Zawiera dodatek pasteryzowanej śmietany. Dojrzewa około 75 dni.

Kupiony w Intermarché, produkowany wyłącznie przez firmę Hijos de Salvador Rodriguez S.A., w zakładzie w Santa Cristina de la Polvorosa (prowincja Zamora, wspólnota autonomiczna Castilla y León). Firma powstała w 1967 jako mały biznes rodzinny, założony przez trzech braci Lorenzo, Salvadora i Domingo Rodriguezów, choć do serowarstwa rodzinę wprowadził ich ojciec Salvador (uhonorowany w nazwie firmy, która oznacza "Synowie Salvadora Rodrigueza"). W ciągu półwiecza stała się jednym z wiodących hiszpańskich producentów serów, w tym certyfikowanych. Obecnie jest rządzona przez kolejne pokolenie Rodriguezów i posiada zakłady dedykowane odpowiednio produkcji twardych serów prasowanych oraz serów miękkich. Niebieskie sery pleśniowe produkuje od 2017. Pomimo ekspansji firma nadal korzysta z lokalnych surowców, mleko jest skupowane od miejscowych rolników. W 2021 roczna produkcja osiągnęła 15 milionów kilogramów, a wyroby są eksportowane do 80 krajów. Są to zarówno sery krowie, owcze i kozie, jak też mieszane. Produkty z europejskim certyfikatem to Manchego i Zamorano z PDO oraz Queso de Valdeón PGI, a inne sery "firmowe" to poza Kabernusem owczy San Ruffino oraz mieszane Santtum, Ibérico i Pata Vieja. Kabernus Blue jest zdobywcą Brązowego Medalu World Cheese Awards 2021-22.

Wiodąca zarejestrowana marka handlowa firmy Hijos de Salvador Rodriguez S.A. to Quesos El Pastor ("pastor" - hiszp. pasterz) i pod tą nazwą są sprzedawane sery. Chronione europejskim trademarkiem są także nazwy poszczególnych odmian serów, w tym Kabernus od 2017, kiedy został zarejestrowany w EUIPO (Urząd Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej). Znaczenie nazwy Kabernus niestety nie zostało nigdzie wyjaśnione. Jakimś tropem może być grafika na opakowaniu, naśladująca prehistoryczne jaskiniowe rysunki naskalne, zaś "jaskinia" to po hiszpańsku "caberna". A jak wiadomo, najsłynniejsze sery pleśniowe - np. francuski Roquefort - dojrzewają w jaskiniach.

O technologii wiadomo niewiele - producent nie podaje informacji o gatunku użytej pleśni ani szczegółów o dodatku śmietany (na stronie i w katalogu Quesos El Pastor w ogóle brak wzmianki o śmietanie, można tę daną odcyfrować jedynie z etykiety na zdjęciu produktu). Pomimo obecności śmietany zawartość tłuszczu jest niska jak na ser pleśniowy, nie należy on więc na pewno do kategorii Double Creme. Ponieważ opisy charakterystyk Kabernusa i certyfikowanego Queso de Valdeón pokrywają się za dwoma wyjątkami - rodzaju mleka i zawartości tłuszczu - można przyjąć, że Kabernus jest po prostu krowią, mniej tłustą wersją Queso de Valdeón, produkowaną poza dozwolonym przez certyfikat obszarem.

Kształt cylindra o wadze 2,5 kg, sprzedawany w całości, połowie kręgu lub 100-gramowych wycinkach. Tu trójkątny wycinek o boku 9 cm, wysokości 10 cm i masie 100 g. Konsystencja półmiękka, wilgotna, dość zwarta, krucha, niesmarowalna. Skórka naturalna, cienka, miękka, wilgotna, o ceglastoróżowej barwie z szarawymi refleksami. Barwa miąższu różowoszara, z żyłkami i plamkami zielononiebieskiej pleśni. Zapach kwaśny, lekko mleczny, pleśniowy, grzybowy. Smak intensywny, pleśniowy, pikantny, ostry, cierpki, z piekącym finiszem, zbyt mocno słony.



Copyright Gata 2022