Gata Says Cheese!


Hipokryta z orzechami włoskimi
 
 
Ser polski, z mleka krowiego pełnotłustego pasteryzowanego, podpuszczkowy, prasowany, dojrzewający, półtwardy. Zawiera kawałki orzechów włoskich (1,3 %). Barwiony annato (E160b). Wegetariański (wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikro-biologicznej). Zawartość tłuszczu 26g/100g. Dojrzewa minimum 4 tygodnie, do kilku miesięcy. Typ holenderski. Kupiony w Auchan (CH King Cross Poznań). Cena 53 zł/kg.

Ser autorski, produkowany wyłącznie przez Spółdzielnię Mleczarską Michowianka we wsi Michów (powiat lubartowski, woj. lubelskie). Spółdzielnia została założona jako OSM w 1957 przez 15 członków z Michowa. Data ta jest charakterystyczna - w 1957 zakończył się niefortunny sześcioletni eksperyment władz PRL polegający na upaństwowieniu wszystkich polskich mleczarni. W okresie PRL była oddziałem OSM Lubartów. Obecna nazwa funkcjonuje od 1998. Spółdzielnia skupuje mleko od hodowców bydła z powiatów: lubartowskiego, lubelskiego, łukowskiego, puławskiego, radzyńskiego i garwolińskiego. Michowianka produkuje liczne sery autorskie - według "Atlasu serów polskich" Kosmulskiego były to w różnym okresie sery dojrzewające o nazwach: Biedronka, Dublet, Figaro, Gnieźnieński, Królewicz, Michowski, Serce oraz właśnie Hipokryta, opisany przez Kosmulskiego jako "typu holenderskiego, z orzechami".
Bieżąca oferta Hipokryty obejmuje trzy rodzaje dodatków: orzechy laskowe, kurki (od 2023 z dodatkiem smażonej cebuli) i orzechy włoskie. Ponieważ dwa pierwsze są na stronie Michowianki opisane jako "nowość" (10/2022), wygląda na to, że ser z orzechami włoskimi powstał jako pierwszy i to właśnie on został wymieniony w zestawieniu Kosmulskiego. Niestety brak informacji o genezie nazwy - zapewne "dwulicowość" sera wiąże się z jego kontrastowym "wnętrzem" :) Ciekawostka: etykieta zamieszczona w pracy Kosmulskiego zawiera niby-pieczęć z napisem "Fanaberie Michowa".
Orzechowy Hipokryta otrzymał w 2016 wyróżnienie XXV Targów Mleczarskich Mleko-Expo w Warszawie i w 2021 certyfikat produktu lokalnego Stowarzyszenia LDG "Doliną Wieprza i Leśnym Szlakiem". Hipokrycie z wszystkimi rodzajami dodatków przyznano podczas Ogólnopolskiego Święta Sera 2023 w Olsztynie nagrodę konsumentów Serowy Król oraz tytuł Serowego Hitu.
Poza trzema wariantami Hipokryty Michowianka oferuje obecnie sery dojrzewające: dwubarwny żółto-pomarańczowy Dublet, mały (250-400 g) okrągły Figaro i Edam Michowski ("regionalna receptura"), a także popularne Tylżycki, Edamski i Gouda.

Technologia - na stronie producenta i etykiecie brak danych, poza informacją o użyciu mleka pełnotłustego i określeniem typu jako holenderski. Technologia typu holenderskiego zakłada niską temperaturę zaprawiania mleka i obróbki skrzepu, wypłukiwanie nadmiaru laktozy (połączone z dogrzewaniem skrzepu do temp. 33-38 °C), wstępne odsączanie w kadzi, prasowanie w formie oraz dojrzewanie "na suchą skórkę" albo - jak w tym przypadku - bez skórki, w jakimś rodzaju powłoki ochronnej (tu najczęstsza dla serów w kształcie bloku polietylenowa folia termokurczliwa). Folia jest półprzepuszczalna - blokuje dopływ tlenu do sera, ale pozwala na usuwanie nadmiaru gazów wytwarzających się podczas dojrzewania. Zakres dojrzewania serów typu holenderskiego wynosi od 1 miesiąca wzwyż.

Kształt bloku o wymiarach 25x10x10 cm i wadze około 3-3,2 kg. Sprzedawany w całości lub w kostkach około 300 g (1/10 bloku). Tu prostopadłościenny kawałek o wadze 280 g, połowa plastra ciętego poprzecznie z bloku (wymiary 10x5x5 cm), pakowany próżniowo, z bardzo skromną etykietą. Konsystencja półtwarda, jednolita, zwarta, elastyczna. Dość gęsto rozmieszczone kawałki orzecha włoskiego o wielkości od ziarna ryżu do groszku. Pojedyncze małe oczka. Skórka niezaznaczona (ser dojrzewał w folii termokurczliwej). Barwa miąższu żółta o lekko pomarańczowym odcieniu. Zapach gorzkawy, dość intensywny, wyraźnie orzechowy. Smak zdominowany przez orzech włoski, wyrazisty, dość intensywny, słodkawy, pikantny, z goryczką orzechowej skórki na finiszu.



Copyright Gata 2022-23