Ser
polski, z mleka koziego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy,
z dodatkiem liści młodej pokrzywy. Dojrzewa 2 - 12 miesięcy.
Tu dwa warianty - dojrzewający 2 miesiące (na zdjęciu po prawej)
i 5 miesięcy.
Ser zagrodowy, produkowany przez istniejącą od 2005 firmę
Sery Grądzkie w Liniach (gmina Lwówek, woj. wielkopolskie),
prowadzoną przez Marka Grądzkiego, przy gospodarstwie rolnym,
specjalizującym się w hodowli kóz rasy Anglonubijskiej i krów
rasy Jersey. Kozy i krowy pasą się na łąkach gospodarstwa
pana Grądzkiego, które nie są sztucznie nawożone, a zwierzęta
są karmione wyłącznie naturalnie, bez kiszonek i syntetycznych
dodatków. Pan Grądzki wyrabia głównie sery kozie, a także
mieszane kozio-krowie, czyste i z wieloma ziołowymi dodatkami,
oraz Ricottę z serwatki pozostałej po produkcji innych serów.
Firma Sery Grądzkie była członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Wielkopolska w latach 2013-2022.
Ser Herbowy jest wyrabiany z mleka surowego z wykorzystaniem
mezofilnych kultur bakterii starterowych, solony na sucho,
codziennie obracany podczas dojrzewania, skórka jest płukana
solanką. Oprócz wariantu czystego istnieją wersje z dodatkami:
orzechów, czarnuszki, macierzanki czy, jak w tym wypadku,
pokrzywy.
Kupiony na Targach Smaki Regionów 2021 (Międzynarodowe Targi
Poznańskie).
Kształt kręgu o wysokości 8 cm (2-miesięczny) i 5 cm (5-miesięczny),
średnicy ok. 20 cm i wadze maksimum 1 kg. Konsystencja twarda,
zwarta, sucha, łamliwa. Młodszy ma nieliczne dziurki, starszy
bardzo liczne, o spłaszczonym kształcie. Skórka naturalna,
płukana podczas dojrzewania, barwy o ton ciemniejszej od miąższu
i grubości odpowiednio 2 mm i 5 mm, niejadalna. Na skórce
widoczny pleśniowy nalot. Barwa białokremowa (młodszy), kremowa
(starszy). Zapach dość silny, mleczny, kwaskowaty, trawiasty;
w 5-miesięcznym dochodzą silne nuty ziemiste, pleśniowe. Młodszy
ma smak wyrazisty, słony (przy skórce bardziej słony, wewnątrz
słodszy), ostry, pikantny, cierpki. W starszym ziemistość
i gorycz wyraźnie dominują, przy czym ser jest bardzo mało
słony, także przy skórce. Tekstura zmienia się z elastycznej,
lekko skrzypiącej w zębach do nieomal kremowej.
Trzy miesiące różnicy, a w rezultacie dwa praktycznie różne
sery - przy czym młodszy jest bardziej zrównoważony, ma więcej
charakteru i jest smaczniejszy. W obu przypadkach dodatek
pokrzywy nie wpływa na smak.
|