Ser
łotewski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, półtwardy. Zawartość tłuszczu 32,3g/100g. Zawartość
tłuszczu w suchej masie 50%. Sól 1,6g/100g. Substancja wiążąca
E509 (chlorek wapnia). Barwiony E160b (annato). Długość dojrzewania
nieznana, ale nie dałabym mu więcej niż 1-1,5 miesiąca.
Kupiony w sklepie z artykułami ze Wschodu Odessa Market w
Poznaniu (sierpień 2024). Cena 74 zł/kg. Polski importer:
Nickal. Kod weterynaryjny wskazuje na firmę AS Talsu Piensaimnieks
(dosł. "gospodarz mleczny z Talsi") z siedzibą w
mieście Talsi (gmina Talsi, kraina historyczna Kurzeme - pol.
Kurlandia, Łotwa północno-zachodnia). Mleczarnia w Talsi powstała
w 1922 i z czasem przekształciła się w spółdzielnię zrzeszającą
lokalnych producentów mleka. Od 1940 do 1993 była filią mleczarni
w Liepaji. W 1993 odrodziła się spółdzielnia w Talsi, a w
1998 w wyniku reorganizacji powstała firma AS Talsu Piensaimnieks.
Oferta serów dojrzewających obejmuje produkowaną od 1995 serię
serów półtwardych "Talsu Ritulis" (kręgi o wadze
350 i 1100 g. czyste i z dodatkami), także półtwardy "Devinkalnu"
czysty i z kozieradką (od 2009) i "Hard" w typie
Parmiggiano (od 2015). Oczywiście firma szczyci się połączeniem
czystego środowiska naturalnego, nowoczesnych technologii
i doświadczenia serowarskiego.Jednak
w ofercie Talsu Piensaimnieks brak nazw Garso czy Gold. "Garso"
nie jest też zarejestrowanym znakiem towarowym. Polski importer,
warszawska firma Nickal, na swojej stronie podaje "Garso"
jako producenta sera i "Gold" jako jego nazwę. Jednak
w sieci i na stronie Nickala można znaleźć pod marką "Garso"
różne produkty spożywcze (np. pielmieni, sałatka z alg morskich,
chleb litewski czy kawior ze śledzia), które także są opisane
jako "wyprodukowane dla Nickal sp. z o.o.". Można
więc uznać "Garso" za niezarejestrowaną markę własną
firmy Nickal sp. z o.o. Większość z oferowanych pod tą marką
produktów pochodzi z Litwy lub Łotwy. Słownik podaje, że "garso"
po litewsku oznacza "dźwięk", ale nie wiem czy to
jest właściwy trop :)
Analiza charakterystyk produktów Talsu Piensaimnieks pokazuje,
że identyczną z Garso Gold zawartość tłuszczu i soli ma tylko
półtwardy "Talsu Devinkalnu siers Deluxe", wyrabiany
w 5-kilogramowych kręgach. Dodatkowo tę zgodność potwierdza
fakt, że w sprzedaży w Polsce jest też "Garso Gold z
kozieradką" (zawartość 1,7% nasion i inne charakterystyki
zgodne ze specyfikacją "Talsu Devinkalnu siers ar Amolinu").
"Devinkalnu" oznacza po łotewsku "dziewięć
wzgórz", "siers" to "ser". Położone
na północno-zachodnim krańcu wzgórz Vanema na Wyżynie Północnokurlandzkiej,
Talsi jest nazywane "miastem dziewięciu wzgórz".
Produkowany od 2009 ser Devinkalnu Deluxe jest zdobywcą Srebrnego
Medalu międzynarodowych targów żywności Riga Food 2010.
Kształt płaskiego kręgu o mocno zaokrąglonych rogach, wysokości
około 12 cm, średnicy około 25 cm i wadze około 5 kg. Tu trójkątny
wycinek o wadze 180 g, wymiary: wysokość 6 cm, promień 12,5
cm. Wycięty z kręgu zarówno pionowo, jak i poziomo (połowa
wysokości kręgu). Dwie etykiety - ozdobna czarno-złota z napisem
"Garso / cheese / ser gold" i informacyjna w języku
polskim, podająca m.in. że ser został "wyprodukowany
dla Nickal sp. z o.o.".
Konsystencja półtwarda, zwarta, sucha, elastyczna. Nieregularnie
rozmieszczone bardzo drobne dziurki. Skórka naturalna, cienka,
dość twarda, pokryta powłoką polioctanową w kolorze żółtym.
Barwa miąższu jasnożółta, przy skórce z lekkim szarawym odcieniem.
Zapach słaby, orzeźwiający, mleczny. Smak niewykształcony,
bardzo łagodny, mleczny, słodkawy, bez głębi czy posmaku.
Umiarkowanie słony. Przypomina smakiem młodą Goudę.
|