Ser
francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, półtwardy, z przerostem niebieskiej pleśni Penicillium
roqueforti. Zawartość tłuszczu 28g/100g. Dojrzewa 1 - 4 miesiące.
Nazwa pochodzi od drewnianych form, nadających mu cylindryczny
kształt (fourme - "forma" po oksytańsku) i od miasta
Ambert w departamencie Puy-de-Dôme (region Auvergne-Rhône-Alpes).
Historyczne miejsce pochodzenia to obszar Hautes Chaumes du
Forez, w najwyższej części pasma górskiego Monts du Forez,
na pograniczu departamentów Loire i Puy-de-Dôme - rozległy,
dobrze nawadniany teren pokryty łąkami i wrzosowiskami. Jeden
z najstarszych francuskich serów, na pewno produkowany od
VIII wieku (jest przedstawiony na płaskorzeźbie nad wejściem
do średniowiecznej kaplicy w La Chaulme), a być może znany
już w starożytności. Zgodnie z legendą Juliusz Cezar odwiedził
Ambert przed podbiciem Galii i skosztował miejscowego sera.
Do II wojny światowej wytwarzany wyłącznie w gospodarstwach,
w specjalnych górskich chatach zwanych jasseries, budowanych
po obu stronach masywu Monts du Forez. Ser sprzedawano na
targach, dwa największe odbywały się w Ambert i Montbrison,
stąd ser nazywano też Fourme de Montbrison. Z czasem technologie
i obszary produkcji rozeszły się i wyodrębniły się dwa sery,
które jednak od 1972 aż do 2002 miały wspólny krajowy certyfikat
AOC.
Posiada unijny certyfikat PDO (fr. AOP) od 1996. Dozwolony
obszar produkcji obejmuje wyszczególnione kantony i gminy
departamentów Puy-de-Dôme, Cantal i Loire. Interesów producentów
pilnuje utworzone w 1972 stowarzyszenie Syndicat Interprofessionnel
de la Fourme d'Ambert z siedzibą w Ambert.
Tu kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, producenta nie
podano. Ser był porcjowany i pakowany w Polsce przez dystrybutora,
firmę Temar. Na swojej stronie Temar wymienia jako dostawcę
sera Fourme d'Ambert firmę Cantorel Fromages de France z departamentu
Cantal (region Auvergne-Rhône-Alpes).
Kształt cylindra o wysokości 17-21 cm, średnicy 12-14 cm i
wadze 1,9-2,5 kg. Tu wycięty z cylindra półokrągły plaster
o średnicy 14 cm i masie ok. 100 g, pakowany w folię. Konsystencja
kremowa, ścisła, elastyczna. Skórka naturalna, cienka, sucha,
jasnoszara, pokryta pleśnią, jadalna. Kolor biały do kremowego,
z zielonymi lub niebieskimi żyłkami i grudkami pleśni. Zapach
silny, owocowy, drewniany. Smak zrównoważony, łagodny, maślany,
owocowy, orzeźwiający, z pikantną nutą.
|