Gata Says Cheese!


Fourme d'Ambert AOP
 
 
Ser francuski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy, z przerostem niebieskiej pleśni Penicillium roqueforti. Zawartość tłuszczu 28g/100g. Dojrzewa 1 - 4 miesiące.

Nazwa pochodzi od drewnianych form, nadających mu cylindryczny kształt (fourme - "forma" po oksytańsku) i od miasta Ambert w departamencie Puy-de-Dôme (region Auvergne-Rhône-Alpes). Historyczne miejsce pochodzenia to obszar Hautes Chaumes du Forez, w najwyższej części pasma górskiego Monts du Forez, na pograniczu departamentów Loire i Puy-de-Dôme - rozległy, dobrze nawadniany teren pokryty łąkami i wrzosowiskami. Jeden z najstarszych francuskich serów, na pewno produkowany od VIII wieku (jest przedstawiony na płaskorzeźbie nad wejściem do średniowiecznej kaplicy w La Chaulme), a być może znany już w starożytności. Zgodnie z legendą Juliusz Cezar odwiedził Ambert przed podbiciem Galii i skosztował miejscowego sera. Do II wojny światowej wytwarzany wyłącznie w gospodarstwach, w specjalnych górskich chatach zwanych jasseries, budowanych po obu stronach masywu Monts du Forez. Ser sprzedawano na targach, dwa największe odbywały się w Ambert i Montbrison, stąd ser nazywano też Fourme de Montbrison. Z czasem technologie i obszary produkcji rozeszły się i wyodrębniły się dwa sery, które jednak od 1972 aż do 2002 miały wspólny krajowy certyfikat AOC.

Posiada unijny certyfikat PDO (fr. AOP) od 1996. Dozwolony obszar produkcji obejmuje wyszczególnione kantony i gminy departamentów Puy-de-Dôme, Cantal i Loire. Interesów producentów pilnuje utworzone w 1972 stowarzyszenie Syndicat Interprofessionnel de la Fourme d'Ambert z siedzibą w Ambert.

Tu kupiony w Lidlu jako składnik Deski Serów, producenta nie podano. Ser był porcjowany i pakowany w Polsce przez dystrybutora, firmę Temar. Na swojej stronie Temar wymienia jako dostawcę sera Fourme d'Ambert firmę Cantorel Fromages de France z departamentu Cantal (region Auvergne-Rhône-Alpes).

Kształt cylindra o wysokości 17-21 cm, średnicy 12-14 cm i wadze 1,9-2,5 kg. Tu wycięty z cylindra półokrągły plaster o średnicy 14 cm i masie ok. 100 g, pakowany w folię. Konsystencja kremowa, ścisła, elastyczna. Skórka naturalna, cienka, sucha, jasnoszara, pokryta pleśnią, jadalna. Kolor biały do kremowego, z zielonymi lub niebieskimi żyłkami i grudkami pleśni. Zapach silny, owocowy, drewniany. Smak zrównoważony, łagodny, maślany, owocowy, orzeźwiający, z pikantną nutą.



Copyright Gata 2020