Ser
litewski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
dojrzewający, twardy. Zawartość tłuszczu 26g/100g. Minimalny
okres dojrzewania 12 miesięcy. Warianty: Mild (12 mies.),
Piquant (18 mies.), Delicate (24 mies.), Gourmet (36 mies.),
a także bardziej ekskluzywne: Luxurious (48 mies.), Exclusive
(60 mies.), Special Aged (100 mies.) i Extra Aged (120 mies.).
Wegetariański, bez laktozy.
Jedynym producentem jest firma AB Žemaitijos pienas w Telšiai
(rejon Telšiai, okręg Telšiai, Wyżyna Żmudzka, północno-zachodnia
Litwa).
W gminie wiejskiej Telšiai (pol. Telsze), 4 kilometry od miasta
Telšiai, na lewym brzegu potoku Durbinas leży otoczony wałem
kopiec i osada Džiugo Kalnas z XI-XII wieku. Według legend
kopiec jest grobem żmudzkiego bohatera Džiugasa, który walczył
z krzyżowcami podczas krucjat północnych. Džiugas, uważany
za założyciela miasta Telšiai, miał zawdzięczać swoją nadludzką
siłę przechowywanemu w piwnicy serowi. Tradycja wyrobu serów
dojrzewających w gospodarstwach regionu jest długa. W muzeum
w Telšiai znajdują sie drewniane formy do serów, a XVIII-wieczne
kroniki potwierdzają, że Żmudzini byli doświadczonymi serowarami.
W 1924 w Telšiai otwarto pierwszą mleczarnię, w której to
doświadczenie wykorzystano, a w 1985 zaczęto eksperymentalną
produkcję sera, który stał się podstawą Džiugasa. Firma AB
Žemaitijos pienas jest bezpośrednim kontynuatorem serowarni
z 1924.
Ser jest produkowany z użyciem zarówno mezofilnych, jak termofilnych
kultur starterowych, w ściśle określonych proporcjach. Może
być wyrabiany wyłącznie z mleka pozyskiwanego w okresie wypasu,
od maja do października. Krowom nie wolno podawać żadnej dodatkowej
paszy. Dojrzewa w pozycji pionowej, w obrotowych zbiornikach.
Na opakowaniu umieszczono wyobrażenie wojownika z serem w
objęciach.
Posiada unijny certyfikat PGI (lit. SGN) od 2019 jako jedyny
twardy ser litewski. Dozwolony obszar produkcji obejmuje gminę
wiejską miasta Telšiai (rejon Telšiai, okręg Telšiai, Wyżyna
Żmudzka, północno-zachodnia Litwa). Jest laureatem wielu nagród
i tradycyjnym prezentem wręczanym przez prezydenta Litwy przywódcom
innych krajów.
|
Zdjęcie
górne: |
Wariant Delicate (24
miesiące), kupiony w Aldi. Kształt płaskiego cylindra o średnicy
22-24 cm, wysokości 9-10 cm i wadze 4,2-4,5 kg. Sprzedawany
w trójkątnych wycinkach (tu o boku 12 cm i wadze 180 g), pakowanych
w folię i kartonowe pudełko.
Konsystencja twarda, sucha, jednolita, zwarta, łamliwa. Z
reguły nie ma dziurek, mogą się trafić pojedyncze nieregularne
oka. U dojrzałych widoczne kryształy soli wapniowej i tyrozyny,
tu bardzo nieliczne. Masa gładka, jednolita i mało łamliwa
w porównaniu z innymi dwuletnimi serami. Skórka naturalna,
cienka, trochę ciemniejsza, miąższ przy skórce ma zielonkawe
zabarwienie. Barwa ciemnieje z wiekiem od kremowożółtej do
pomarańczowoczerwonej. Zapach wyrazisty, świeży, kwasu mlekowego.
Smak bogaty, mleczny, słodki, ostry, z owocowo-orzechową nutą.
|
Zdjęcie
dolne: |
Wariant Mild (12 miesięcy),
kupiony w Carrefourze. Brak dziurek i kryształów. Skórka nieco
cieńsza, niż w przypadku Delicate. Barwa kremowożółta, nieznacznie
jaśniejsza. Zapach świeży, mleczny. Smak mleczny, słodki,
odrobinę orzechowy.
Bardzo nieznaczne różnice w stosunku do Delicate, biorąc pod
uwagę o rok krótszy czas dojrzewania - oba sery są wykształcone
w podobnym stopniu.
|
|