Ser
brytyjski, z mleka krowiego, podpuszczkowy, gotowany, dojrzewający,
twardy. Zawartość tłuszczu 35g/100g. Dojrzewa 4 - 6 miesięcy.
Tu wyprodukowany przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej
(wegetariański).
Nazwa pochodzi od miasta Gloucester w hrabstwie Gloucestershire
w południowo-zachodniej Anglii. Tradycja wyrobu sera na tym
obszarze i serowych targów w mieście sięga początku XVI wieku.
Wyjątkowo dobrze nadaje się do celów serowarskich bogate w
białko i tłuszcz mleczny mleko krów lokalnej rasy Old Gloucester,
która w latach 1970. była bliska wymarcia i pomimo starań
współczesnych hodowców nadal jest uważana za zagrożoną. Wraz
z krowami nieomal zanikła produkcja sera Gloucester, ale udało
się ją wznowić w latach 1970. dzięki wysiłkom brytyjskiego
hodowcy i serowara Charlesa Martella.
Ser Gloucester występuje w dwóch odmianach: Single i Double.
Pierwsza wyodrębniła się pod koniec XVIII wieku, posiada unijny
certyfikat PDO od 1996, może być produkowana wyłącznie na
obszarze hrabstwa Gloucestershire i tylko z mleka krów rasy
Old Gloucester. Double Gloucestera te restrykcje nie dotyczą
i obecnie najczęściej wyrabia się go z mleka krów bardziej
dostępnych ras, zyskał więc szerszą popularność i jest częściej
sprzedawany w Wielkiej Brytanii. Wersje różnią się także technologią
wyrobu - Single Gloucester powstaje z mleka odtłuszczonego,
krócej dojrzewa, jest bardziej kruchy i ma niższą zawartość
tłuszczu. Double Gloucester wykorzystuje mleko pełnotłuste,
a dłuższe dojrzewanie skutkuje twardszą teksturą i głębszym
orzechowym smakiem. Jego kręgi są dwukrotnie wyższe, niż wersji
Single, co jest jednym z możliwych źródeł nazw obu serów.
Tu marka własna Lidla Valley Spire, wyprodukowany przez istniejącą
od 1957 firmę Joseph Heler Ltd., Laurels Farm, osada Hatherton,
hrabstwo Cheshire. Firma wyrabia Double Gloucester od 20 lat,
w 2019 ich produkt zdobył Srebrny Medal na targach International
Cheese Awards.
Kształt wysokiego kręgu (tradycyjnie) lub bloku (przemysłowo).
Tu kawałek bloku o wadze 250 g. Konsystencja dość twarda,
zwarta, jednolita, elastyczna (u dojrzałych krucha, płatkowa).
Skórka twarda, naturalna (tu brak). Barwa ciemnożółta do jasnopomarańczowej
(barwiony annato). Zapach świeży, słodki, śmietankowy. Smak
bogaty, kremowy, pikantny, gorzkawy, orzechowy, trawiasty.
Ciekawostka: Double Gloucester jest "bohaterem"
corocznej zabawy "Cooper's Hill Cheese Rolling and Wake",
odbywającej się wiosną na wzgórzu Cooper's Hill koło Gloucester
- kilkukilogramowy krąg sera stacza się ze stromego wzgórza,
osiągając prędkość do 100 km/h, zaś ścigający go przez prawie
200 metrów zawodnicy usiłują złapać ser, by otrzymać go jako
nagrodę. Tradycja pogoni za serem została zapoczątkowana w
XIX wieku w pobliskiej wiosce Brockworth.
|