Ser
polski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający,
półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Sól 1,8g/100g.
Wegetariański (z podpuszczką mikrobiologiczną). Barwiony karotenami
E160a. Dojrzewał minimum 6 miesięcy (informacja z opakowania).
Typ holenderski. Kupiony w Universamie Spożywczym Społem w
Galerii Rondo Wiatraczna w Warszawie (maj 2023). Cena 76 zł/kg.
Pochodzenie nazwy niewyjaśnione, prawdopodobnie pomysł marketingowy
bazujący na europejskim zwyczaju stosowania czarnej powłoki
dla serów o dłuższym czasie dojrzewania. Ser autorski, produkowany
od roku 2014 wyłącznie przez OSM Włoszczowa. Spółdzielnia
została założona w 1936 przez grupę rolników z Włoszczowy
i okolic. Działała w czasie II wojny światowej, po jej zakończeniu
przeszła modernizację, w latach 1950-1957 upaństwowiona, w
1957 reaktywowana jako spółdzielnia. Obecnie posiada trzy
oddziały, główny nowoczesny zakład produkcyjny znajduje się
we Włoszczowie (Małopolska, woj. świętokrzyskie). Szczyci
się "najnowocześniejszą w Polsce, w pełni zautomatyzowaną
linią do produkcji sera". Skupuje mleko od ponad 1300
dostawców z woj. świętokrzyskiego, śląskiego, opolskiego,
łódzkiego i małopolskiego. Poza Czarną Perłą OSM Włoszczowa
produkuje inne sery dojrzewające - Gouda, Edamski, Morski,
Podlaski, Mazdamer, a także sery (prawdopodobnie) autorskie
- Goudamer, Rajski, Senior, Leśny, Włoszczowski i Alpener.
Ser Czarna Perła zajął 1. miejsce w kategorii Duma Serowara
w konkursie Lider Forum organizowanym przez branżowy magazyn
Forum Mleczarskie w latach 2019 i 2022 oraz zdobył Brązowy
Medal Konsumenckiego Konkursu Sera Szefów Kuchni Golden Cheese
Poland 2015. Podczas Ogólnopolskiego Święta Sera Festiwalu
Serów i Twarogów w Olsztynie w 2019 otrzymał tytuł Serowego
Króla w kategorii serów długodojrzewających. Laureat nagrody
za jakość podczas targów Mleko-Expo 2019 i 2022.
Technologia. Strona producenta nie podaje żadnych szczegółów
poza minimalnym czasem dojrzewania 6 miesięcy i określeniem
"Premium". Portal Forum Mleczarskie definiuje ser
jako typ holenderski, dojrzewający w powłoce z polioctanu
winylu w kolorze czarnym. Technologia typu holenderskiego
zakłada niską temperaturę zaprawiania mleka i obróbki skrzepu,
wypłukiwanie nadmiaru laktozy (połączone z dogrzewaniem skrzepu
do temp. 33-38 °C), wstępne odsączanie w kadzi, prasowanie
w formie oraz dojrzewanie "na suchą skórkę" albo
- jak w tym przypadku - bez skórki, w jakimś rodzaju powłoki
ochronnej (tu polioctan winylu, rzeczywiście wariant "premium"
- przemysłowe sery w bloku najczęściej dojrzewają w tańszej
folii termokurczliwej). Zakres dojrzewania serów typu holenderskiego
wynosi od 1 miesiąca wzwyż.
Kształt prostopadłościennego bloku o wymiarach 41 x 20 x 10
cm i wadze około 3 kg. Tu wycinek z bloku, o wymiarach 9 x
7 x 2,5 cm i wadze 150 g. Pakowany w atmosferze ochronnej
w plastik przez spółkę TMT z Łomży. Konsystencja twarda, zwarta,
łamliwa, tłusta, mączna. Pojedyncze małe okrągłe oczka (średnica
1-5 mm). Brak wykształconej skórki, ale część przy powierzchni
bardziej twarda. Barwa miąższu ciemnożółta. Zapach dość silny,
słodki, owocowy, kwiatowy. Smak intensywny, słodki, owocowy,
orzechowy, z pikantną nutą, mało słony.
|