Gata Says Cheese!


Czarna Perła
 
 
Ser polski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Sól 1,8g/100g. Wegetariański (z podpuszczką mikrobiologiczną). Barwiony karotenami E160a. Dojrzewał minimum 6 miesięcy (informacja z opakowania). Typ holenderski. Kupiony w Universamie Spożywczym Społem w Galerii Rondo Wiatraczna w Warszawie (maj 2023). Cena 76 zł/kg.

Pochodzenie nazwy niewyjaśnione, prawdopodobnie pomysł marketingowy bazujący na europejskim zwyczaju stosowania czarnej powłoki dla serów o dłuższym czasie dojrzewania. Ser autorski, produkowany od roku 2014 wyłącznie przez OSM Włoszczowa. Spółdzielnia została założona w 1936 przez grupę rolników z Włoszczowy i okolic. Działała w czasie II wojny światowej, po jej zakończeniu przeszła modernizację, w latach 1950-1957 upaństwowiona, w 1957 reaktywowana jako spółdzielnia. Obecnie posiada trzy oddziały, główny nowoczesny zakład produkcyjny znajduje się we Włoszczowie (Małopolska, woj. świętokrzyskie). Szczyci się "najnowocześniejszą w Polsce, w pełni zautomatyzowaną linią do produkcji sera". Skupuje mleko od ponad 1300 dostawców z woj. świętokrzyskiego, śląskiego, opolskiego, łódzkiego i małopolskiego. Poza Czarną Perłą OSM Włoszczowa produkuje inne sery dojrzewające - Gouda, Edamski, Morski, Podlaski, Mazdamer, a także sery (prawdopodobnie) autorskie - Goudamer, Rajski, Senior, Leśny, Włoszczowski i Alpener.

Ser Czarna Perła zajął 1. miejsce w kategorii Duma Serowara w konkursie Lider Forum organizowanym przez branżowy magazyn Forum Mleczarskie w latach 2019 i 2022 oraz zdobył Brązowy Medal Konsumenckiego Konkursu Sera Szefów Kuchni Golden Cheese Poland 2015. Podczas Ogólnopolskiego Święta Sera Festiwalu Serów i Twarogów w Olsztynie w 2019 otrzymał tytuł Serowego Króla w kategorii serów długodojrzewających. Laureat nagrody za jakość podczas targów Mleko-Expo 2019 i 2022.

Technologia. Strona producenta nie podaje żadnych szczegółów poza minimalnym czasem dojrzewania 6 miesięcy i określeniem "Premium". Portal Forum Mleczarskie definiuje ser jako typ holenderski, dojrzewający w powłoce z polioctanu winylu w kolorze czarnym. Technologia typu holenderskiego zakłada niską temperaturę zaprawiania mleka i obróbki skrzepu, wypłukiwanie nadmiaru laktozy (połączone z dogrzewaniem skrzepu do temp. 33-38 °C), wstępne odsączanie w kadzi, prasowanie w formie oraz dojrzewanie "na suchą skórkę" albo - jak w tym przypadku - bez skórki, w jakimś rodzaju powłoki ochronnej (tu polioctan winylu, rzeczywiście wariant "premium" - przemysłowe sery w bloku najczęściej dojrzewają w tańszej folii termokurczliwej). Zakres dojrzewania serów typu holenderskiego wynosi od 1 miesiąca wzwyż.

Kształt prostopadłościennego bloku o wymiarach 41 x 20 x 10 cm i wadze około 3 kg. Tu wycinek z bloku, o wymiarach 9 x 7 x 2,5 cm i wadze 150 g. Pakowany w atmosferze ochronnej w plastik przez spółkę TMT z Łomży. Konsystencja twarda, zwarta, łamliwa, tłusta, mączna. Pojedyncze małe okrągłe oczka (średnica 1-5 mm). Brak wykształconej skórki, ale część przy powierzchni bardziej twarda. Barwa miąższu ciemnożółta. Zapach dość silny, słodki, owocowy, kwiatowy. Smak intensywny, słodki, owocowy, orzechowy, z pikantną nutą, mało słony.



Copyright Gata 2023