Gata Says Cheese!


Crottin de Chavignol AOP
 
 
Ser francuski, z mleka koziego surowego, kwasowo-podpuszczkowy, dojrzewający, miękki, z porostem białej (lub niebieskiej) pleśni. Zawartość tłuszczu 26g/100g. Zawartość tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %. Dojrzewa minimum 10 dni.

Chavignol to nazwa wioski oraz dawnej gminy w departamencie Cher (region Centre-Val de Loire), który z kolei powstał na terenie byłej prowincji Berry. Dziś Chavignol znajduje się na terenie kantonu i gminy Sancerre. "Crottin" pochodzi od słowa "crot" używanego w dialekcie prowincji Berry. Na opakowaniu sera znajduje się informacja, że "crot" nazywano małą lampkę olejową, mającą ten sam kształt co forma do sera. Certyfikat wyjaśnia szerzej, iż "crot" to pierwotnie bogate w glinę miejsce nad brzegiem rzeki. Z tej gliny powstawały wyroby garncarskie, m.in. wspomniane lampki, a później także formy do sera. Pierwsza wzmianka pisemna znajduje się w "Statistiques du Cher" z 1829 (jako "Crotin de Chavignolles").

Sancerrois i Pays-Fort to dwa regiony naturalne byłej prowincji Berry w dorzeczu Loary w centralnej Francji. Są to tereny rolnicze na glebach gliniastych, odpowiednich do uprawy pasz dla kóz. Hodowla kóz na tym obszarze była obecna już w XVI wieku. Ponieważ wyrobem serów zajmowały się gospodynie, rozwinęła się technologia, która najlepiej wpisywała się czasowo w inne obowiązki (np. wstępne odsączanie na płótnie). Jako że Berry była także terenem uprawy winorośli, robotnicy w winnicach zabierali też małe serki jako pożywienie do pracy. Duży rozwój serowarstwa nastąpił pod koniec XIX wieku, kiedy plaga mszycy filoksery zniszczyła wiele winnic, zwalniając tym samym teren pod użytki zielone dla kóz. W latach 1920. pojawił się zawód zbieracza-dojrzewacza - osoby skupującej sery od rolników, by je poddać dojrzewaniu i sprzedać na szerszym rynku, w tym w Paryżu.

Posiada krajowe uznanie nazwy pochodzenia AOC od 1976 i unijny certyfikat PDO (fr. AOP) od 1996. Pełna nazwa według certyfikatu brzmi "Crottin de Chavignol / Chavignol". Dozwolony obszar produkcji obejmuje wyszczególnione kantony i gminy departamentów Cher, Loiret i Nievre w regionie Centre-Val de Loire. Interesów producentów strzeże utworzona w 1974 organizacja Syndicat du Crottin de Chavignol z siedzibą w Sancerre. W 2020 Syndykat liczył 101 członków, w tym 67 dostawców mleka, 9 wytwórców sprzedających dojrzewalniom i 25 serowarów sprzedających bezpośrednio, a także 3 dojrzewaczy i 1 przetwórcę.

Technologia. Kozy wyłącznie rasy Alpine, która zastąpiła tradycyjną, dziś już niewystępującą rasę kóz z Sancerrois. Cała pasza pochodzi ze wskazanego regionu. Kiszonki są zabronione. Mleko nie może być poddane żadnej obróbce termicznej, musi być użyte w ciągu 24 godzin od udoju. Mleko dojrzewa przez max. 24 godziny w temperaturze minimum 10 °C. Koagulacja jest mieszana z przewagą kwasowej i niewielkim dodatkiem podpuszczki. Koagulacja przebiega powoli (minimum 24 godziny) w temperaturze około 20 °C. Krojenie skrzepu jest zabronione. Skrzep jest wstępnie odsączany na płótnie. Forma zwana "faisselle" ma kształt ściętego stożka z otworami. Ostateczne odsączanie zachodzi w formie, z przynajmniej jednokrotnym obracaniem, w czasie 12-24 godzin. Solenie suchą solą w masie (przed formowaniem) lub na powierzchni. Waga krążków wynosi od 60 do 90 g. Dozwolony jest posiew na powierzchni flory bakteryjnej złożonej z drożdży i pleśni, głównie rodzajów Geotrichum i Penicillium. Dojrzewanie dzieli się na dwa etapy. Pierwszy - co najmniej 5 dni - w temperaturze 10 °C i wilgotności powyżej 70% pozwala na rozwój flory powierzchniowej. Drugi musi odbywać się w temperaturze dodatniej. Minimalny czas dojrzewania wynosi 10 dni liczonych od rozlania do form. Zabronione jest traktowanie powierzchni jakimikolwiek substancjami. Istnieje niezbyt rozpowszechniona odmiana "repassé", która jest dłużej dojrzewana w warunkach hermetycznych, co skutkuje brązową barwą i miękką konsystencją.

Kupiony w Carrefourze (Warszawa, Galeria Wileńska), pod marką własną Carrefoura Reflets de France, tydzień przed końcem terminu przydatności. Jako producenta podano istniejącą w obecnej formie od 1958 firmę Laiteries H. Triballat (LHT) z siedzibą w Rians (Cher, Centre-Val de Loire). LHT jest według listy Syndykatu tym jedynym wspomnianym wyżej "przetwórcą" sera Chavignol. Tradycje serowarstwa rodziny Triballat sięgają roku 1901, kiedy powstała rodzinna farma w Rians. Kolejne pokolenia Triballatów rozwijały interes, kupowały mleczarnie i otwierały w różnych częściach kraju zakłady produkujące lokalne sery certyfikowane. Pod koniec XX wieku firma stała się liderem na supermarketowym rynku twarogów i serów kozich we Francji, a od 2006 także w USA. Obecnie LHT posiada 12 zakładów i eksportuje do 50 krajów. Swoje wyroby opatruje marką Rians.

Kształt małego krążka o wypukłych bokach, średnicy 5 cm, wysokości 3 cm i wadze 60 g (zakupiona porcja zawierała dwa krążki, każdy w osobnym plastikowym opakowaniu). Konsystencja zwarta, bardzo sucha (niewilgotna i nietłusta), krucha, "sernikowa". Skórka naturalna, pofałdowana, delikatna, cienka, sucha, pokryta białą pleśnią, barwy białawo-żółtawej, kości słoniowej. Barwa miąższu off-white, kremowa, część przy skórce ciemniejsza, szarożółta. Zapach niezbyt silny, mleczny, pleśniowy, piwniczny. Smak typowo kozi, słodki, mało słony, z pleśniowym posmakiem od skórki.



Copyright Gata 2022