Gata Says Cheese!


Caciotta
 
 
Ser włoski, z mieszanki pasteryzowanego mleka krowiego (50%), owczego (33%) i koziego (11,5%), podpuszczkowy, dojrzewający, półmiękki do półtwardego, z dodatkiem papryczki chili (0,5%) i rukoli (1,5%). Zawartość tłuszczu 24g/100g. Dojrzewa 5 dni - 3 miesiące.

Nazwa pochodzi od włoskiego "cacio", co znaczy po włosku "ser", tak samo jak "formaggio". Oba słowa mają łacińskie korzenie, jednak łacińskie "caseus" tłumaczy się po prostu jako "ser", zaś "caseus formaticus" to "uformowany ser".
Zdrobnienie "caciotta" ("serek") nawiązuje do niewielkich rozmiarów kręgu. Pierwotnie rozmiar wynikał ze stosowania terakotowych form garncarskich. Rodzina Caciotta obejmuje popularne krótko dojrzewające sery wyrabiane w centralnych Włoszech (głównie regiony Toscana, Umbria, Marche i Lazio) z mieszanki różnych rodzajów mleka (także bawolego), zarówno rzemieślniczo, jak przemysłowo.

Popularne są warianty z dodatkami: papryczką chili, rukolą, czarnym pieprzem, oliwkami, ziołami, orzechami laskowymi, cebulą, kaparami, truflami. Najmłodszy sprzedawany ser to pięciodniowa Caciotta Fresca. Sery dojrzewające dłużej niż 2 miesiące nabierają ostrości. Specyficzną Caciottę wyrabianą wiosną w porze kwitnienia dzikich kwiatów nazywa się marcową. Nietypowe regionalne warianty warunków dojrzewania obejmują np. gliniane naczynia i popiół albo otoczkę z siana, istnieje też Caciotta dojrzewająca w czerwonym winie.

Funkcjonuje kilkadziesiąt odmian Caciotty, w tym liczne certyfikowane - kilkanaście z krajowym PAT ("tradycyjny produkt rolno-spożywczy") i owczo-krowia Casciotta d'Urbino z unijnym PDO (wł. DOP) od 1996.

Tu kupiony w Aldi w ramach Tygodnia Śródziemnomorskiego, wyprodukowany we Włoszech dla polskiego dystrybutora - firmy Euroser Dairy Group, pod marką własną Formagia, producenta nie podano.

Kształt małego cylindra o zaokrąglonych brzegach, średnicy 10-20 cm, wysokosci 5-10 cm i wadze 0,5-2 kg. Tu wycinek o boku 12 cm i wadze 300 g. Konsystencja miękka, zwarta, elastyczna, sprężysta, lekko skrzypi w zębach. Skórki brak, na powierzchni odciśnięty prążkowany wzór. Barwa bladożółta, kości słoniowej. Zapach słaby, mleczny. Smak łagodny, mleczny, śmietankowy, słodki, nierównomiernie słony (przy powierzchni słoność rośnie). Chili dodaje wyraźną pikantną nutę na finiszu, rukola niewyczuwalna.



Copyright Gata 2021