Ser
belgijski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy,
washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego.
Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum 50%. Dojrzewa 1
- 18 miesięcy. Rodzina Gouda.
Kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Belgijskiego. Produkowany
wyłącznie przez Milcobel Groep z siedzibą w Kallo (prowincja
Oost-Vlaanderen, region Vlaams). Jest to spółdzielnia mleczarska,
powstała w wyniku serii fuzji i połączeń drobnych spółdzielni
rolniczych i mleczarni (finalnie jako fuzja Belgomilk i BZU
Melkaanvoer w 2005, później jedynie przyłączała kolejne firmy).
Jest kontynuatorem procesu zachodzącego we Flandrii (flam.
Vlaams) od dłuższego czasu. Pierwszą wiejską mleczarnię we
Flandrii zbudowano dopiero w 1883, ale w 1900 było ich już
327. Były to w większości lokalne spółdzielnie rolnicze, w
których udziały miał też dostawca mleka. Ten sam schemat zastosowała
Milcobel Groep, wywodząca swoje korzenie od Melkerij St. Paulus
- spółdzielni założonej przez rolników w Langemark w 1906.
Obecnie Milcobel posiada 60 ciężarówek, którymi corocznie
odbiera 1,6 miliarda litrów mleka od ponad 2000 hodowców bydła
mlecznego. Mleko pozyskiwane jest również w sąsiedniej Holandii,
gdzie jego dostawcami są udziałowcy Milcobel Nederland BV.
W skład holdingu Milcobel wchodzą cztery belgijskie spółki:
Belgomilk, Ysco, Inza i Kaasimport Jan Dupont. Sery są produkowane
przez Belgomilk w zakładach w Kallo, Langemark i Moorslede,
zaś przetwórstwem (krojenie, porcjowanie, pakowanie) i dystrybucją
sera zajmuje się Kaasimport Jan Dupont zlokalizowana w Brugge
(pol. Brugia, prowincja West-Vlaanderen, region Vlaams). Jest
ona też największym belgijskim importerem serów - obecnie
handluje serami z siedmiu krajów.
Milcobel ma w ofercie dwa sery "firmowe": Brugge
i Nazareth. Brugge jest produkowany w 15 odmianach (stan na
2022) o zróżnicowanych charakterystykach - poza podstawowymi
Jong (młody), Belegen (dojrzały) i Oud (stary) także warianty
bardziej wyrafinowane, w tym dojrzewający w piwie Rodenbach,
Prestige wyłącznie z mleka majowego, Broodje Apero z dodatkiem
nasion gorczycy i kozieradki, Apero Rode Kruiden z czerwonymi
przyprawami czy Abdijkaas Prior i Blomme dojrzewające w wilgotnych
piwnicach. Wyróżnia się odmiana Dentelle, która jest serem
miękkim z porostem białej pleśni.
Technologia. Używa się mleka pochodzącego od krów karmionych
naturalnie trawą przez co najmniej 120 dni w roku. Mleko jest
pasteryzowane. Dodaje się do niego kultury starterowe i podpuszczkę.
Po zakończeniu koagulacji serwatka zostaje odessana z kadzi,
a skrzep jest płukany gorącą wodą (temperatury nie podano),
potem odsączany w prasie do wstępnego prasowania do osiągnięcia
konsystencji jednorodnego bloku, cięty na mniejsze kawałki,
umieszczany w formach i prasowany finalnie. Solenie w solance
przez 8-72 godziny zależnie od typu sera. Dojrzewanie odbywa
się w powłoce ochronnej lub naturalnie, od 1 (Blomme) do 18
miesięcy (Prestige).
Tu w obu przypadkach sery dojrzewające w powłoce polioctanowej,
barwionej annato (E160b) i konserwowanej azotanem sodu (E251).
Kształt kręgu o średnicy 40 cm, zaokrąglonych bokach i wadze
12 kg, trójkątny wycinek o boku 14 cm (w części środkowej),
wysokości 12,5 cm (Jong) / 11,5 cm (Belegen) i wadze 250 g.
|
Zdjęcie
górne: |
Wariant Belegen ("dojrzały"),
dojrzewający 4 miesiące. Zawartość tłuszczu 31g/100g. Konsystencja
delikatna, półtwarda (przy skórce bardziej twarda), gładka,
sucha, kremowa, elastyczna, jednolita, z pojedynczymi okrągłymi
dziurkami różnej wielkości. Skórka naturalna, o grubości ok.
4 mm, twarda, pokryta niejadalną powłoką polioctanową w kolorze
bordowoczarnym, z etykietą w części górnej i bocznej kręgu.
Barwa ciemnożółta, w części 5 mm przy skórce ma szarawy odcień.
Zapach świeży, mleczny, lekko pikantny. Smak mleczny, kremowy,
słodki, nieco bardziej słony niż Jong, z lekkim pikantnym
posmakiem.
|
Zdjęcie
dolne: |
Wariant Jong ("młody"),
dojrzewający 5 tygodni. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Konsystencja
delikatna, dość miękka (przy skórce nieco bardziej twarda),
gładka, sucha, kremowa, elastyczna, jednolita, z pojedynczymi
okrągłymi dziurkami różnej wielkości. Skórka naturalna, cienka,
dość twarda, pokryta niejadalną powłoką polioctanową w kolorze
złotopomarańczowym, z etykietą w części górnej i bocznej kręgu.
Barwa średniożłóta, w części 5-7 mm przy skórce przechodzi
w ciemnożółtą. Zapach delikatny, świeży, mleczny. Smak łagodny,
świeży, mleczny, słodki, kremowy, mało słony. Jest dostępny
od połowy maja, dlatego nazywa się go "serem wiosennym".
|
|