Gata Says Cheese!


Brugge
 
 
Ser belgijski, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, washed-curd, prasowany, dojrzewający, półtwardy do twardego. Zawartość tłuszczu w suchej masie minimum 50%. Dojrzewa 1 - 18 miesięcy. Rodzina Gouda.

Kupiony w Lidlu w ramach Tygodnia Belgijskiego. Produkowany wyłącznie przez Milcobel Groep z siedzibą w Kallo (prowincja Oost-Vlaanderen, region Vlaams). Jest to spółdzielnia mleczarska, powstała w wyniku serii fuzji i połączeń drobnych spółdzielni rolniczych i mleczarni (finalnie jako fuzja Belgomilk i BZU Melkaanvoer w 2005, później jedynie przyłączała kolejne firmy). Jest kontynuatorem procesu zachodzącego we Flandrii (flam. Vlaams) od dłuższego czasu. Pierwszą wiejską mleczarnię we Flandrii zbudowano dopiero w 1883, ale w 1900 było ich już 327. Były to w większości lokalne spółdzielnie rolnicze, w których udziały miał też dostawca mleka. Ten sam schemat zastosowała Milcobel Groep, wywodząca swoje korzenie od Melkerij St. Paulus - spółdzielni założonej przez rolników w Langemark w 1906. Obecnie Milcobel posiada 60 ciężarówek, którymi corocznie odbiera 1,6 miliarda litrów mleka od ponad 2000 hodowców bydła mlecznego. Mleko pozyskiwane jest również w sąsiedniej Holandii, gdzie jego dostawcami są udziałowcy Milcobel Nederland BV.

W skład holdingu Milcobel wchodzą cztery belgijskie spółki: Belgomilk, Ysco, Inza i Kaasimport Jan Dupont. Sery są produkowane przez Belgomilk w zakładach w Kallo, Langemark i Moorslede, zaś przetwórstwem (krojenie, porcjowanie, pakowanie) i dystrybucją sera zajmuje się Kaasimport Jan Dupont zlokalizowana w Brugge (pol. Brugia, prowincja West-Vlaanderen, region Vlaams). Jest ona też największym belgijskim importerem serów - obecnie handluje serami z siedmiu krajów.


Milcobel ma w ofercie dwa sery "firmowe": Brugge i Nazareth. Brugge jest produkowany w 15 odmianach (stan na 2022) o zróżnicowanych charakterystykach - poza podstawowymi Jong (młody), Belegen (dojrzały) i Oud (stary) także warianty bardziej wyrafinowane, w tym dojrzewający w piwie Rodenbach, Prestige wyłącznie z mleka majowego, Broodje Apero z dodatkiem nasion gorczycy i kozieradki, Apero Rode Kruiden z czerwonymi przyprawami czy Abdijkaas Prior i Blomme dojrzewające w wilgotnych piwnicach. Wyróżnia się odmiana Dentelle, która jest serem miękkim z porostem białej pleśni.

Technologia. Używa się mleka pochodzącego od krów karmionych naturalnie trawą przez co najmniej 120 dni w roku. Mleko jest pasteryzowane. Dodaje się do niego kultury starterowe i podpuszczkę. Po zakończeniu koagulacji serwatka zostaje odessana z kadzi, a skrzep jest płukany gorącą wodą (temperatury nie podano), potem odsączany w prasie do wstępnego prasowania do osiągnięcia konsystencji jednorodnego bloku, cięty na mniejsze kawałki, umieszczany w formach i prasowany finalnie. Solenie w solance przez 8-72 godziny zależnie od typu sera. Dojrzewanie odbywa się w powłoce ochronnej lub naturalnie, od 1 (Blomme) do 18 miesięcy (Prestige).

Tu w obu przypadkach sery dojrzewające w powłoce polioctanowej, barwionej annato (E160b) i konserwowanej azotanem sodu (E251). Kształt kręgu o średnicy 40 cm, zaokrąglonych bokach i wadze 12 kg, trójkątny wycinek o boku 14 cm (w części środkowej), wysokości 12,5 cm (Jong) / 11,5 cm (Belegen) i wadze 250 g.

Zdjęcie górne:
Wariant Belegen ("dojrzały"), dojrzewający 4 miesiące. Zawartość tłuszczu 31g/100g. Konsystencja delikatna, półtwarda (przy skórce bardziej twarda), gładka, sucha, kremowa, elastyczna, jednolita, z pojedynczymi okrągłymi dziurkami różnej wielkości. Skórka naturalna, o grubości ok. 4 mm, twarda, pokryta niejadalną powłoką polioctanową w kolorze bordowoczarnym, z etykietą w części górnej i bocznej kręgu. Barwa ciemnożółta, w części 5 mm przy skórce ma szarawy odcień. Zapach świeży, mleczny, lekko pikantny. Smak mleczny, kremowy, słodki, nieco bardziej słony niż Jong, z lekkim pikantnym posmakiem.

Zdjęcie dolne:
Wariant Jong ("młody"), dojrzewający 5 tygodni. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Konsystencja delikatna, dość miękka (przy skórce nieco bardziej twarda), gładka, sucha, kremowa, elastyczna, jednolita, z pojedynczymi okrągłymi dziurkami różnej wielkości. Skórka naturalna, cienka, dość twarda, pokryta niejadalną powłoką polioctanową w kolorze złotopomarańczowym, z etykietą w części górnej i bocznej kręgu. Barwa średniożłóta, w części 5-7 mm przy skórce przechodzi w ciemnożółtą. Zapach delikatny, świeży, mleczny. Smak łagodny, świeży, mleczny, słodki, kremowy, mało słony. Jest dostępny od połowy maja, dlatego nazywa się go "serem wiosennym".
 



Copyright Gata 2022