Gata Says Cheese!


Almsenner Herbstkräuterkäse
 
 
Ser austriacki, z mleka krowiego pasteryzowanego, podpuszczkowy, gotowany, dojrzewający, półtwardy, pokryty mieszanką przypraw i ziół. Zawartość tłuszczu 30g/100g. Dojrzewa 8 tygodni. Rodzina serów alpejskich.

Kraj związkowy (bundesland) Salzburg leży w środkowej Austrii i składa się z pięciu powiatów, jednym z których jest Pinzgau, zwany też Zell am See. Znajduje się on na obszarze kilku pasm górskich: Alp Centralnych, Wysokich Taurów, Alp Kitzbühelskich i Północnych Alp Wapiennych. Tereny te mają długą tradycję rolnictwa i serowarstwa alpejskiego, opartego na nieskażonej górskiej przyrodzie. Krowy przebywają od maja do września na pastwisku, żywiąc się aromatycznymi alpejskimi trawami, ziołami i kwiatami.
Dla technologii wyrobu serów alpejskich charakterystyczne jest użycie kultur termofilnych, podgrzewanie skrzepu w celu dokładniejszego odsączenia serwatki ("gotowanie") oraz płukanie skórki solanką z kulturami bakterii powierzchniowych (głównie Brevibacterium linens) podczas dojrzewania.

Marka sera Almsenner ("alpejski mleczarz") jest produkowana wyłącznie przez istniejącą od 1958 firmę Pinzgau Milch Produktions GmbH w Maishofen (gmina w powiecie Pinzgau). Firma powstała z połączenia kilku mleczarni i z niewielkiej spółdzielni wyrosła na przetwórcę mleka formatu międzynarodowego. Mimo tego sery są nadal produkowane ręcznie z zastosowaniem tradycyjnych technologii i wyłącznie z lokalnego mleka, dostarczanego przez około 1000 drobnych rolników z Pinzgau, Pongau i tyrolskiego Kaiserwinkl.

Almsenner jest jednym z głównych produktów firmy, występuje w kilku wariantach, w tym ze skórką pokrytą ziołami - wiosennymi lub jesiennymi. Charakterystycznym zabiegiem jest zmywanie mazi powstałej w wyniku płukania skórki i zastępowanie jej posypką z ziół, dzięki czemu skórka Almsennera jest jadalna.

Ser sprzedawany w Lidlu pod marką własną Milbona został pozbawiony oryginalnej marki Almsenner i występuje jako "austriacki ser z ziołami" (w oryginale Österreichischer Herbstkräuterkäse czyli "austriacki jesienny ser ziołowy").

Kształt kręgu o wysokości 9 cm, średnicy 30 cm i wadze 7-8 kg. Tu trójkątny wycinek o boku 15 cm, wysokości 8,5 cm i masie 200 g, pakowany w atmosferze ochronnej. Konsystencja zwarta, gładka, jednolita, bardzo elastyczna, lekko kremowa, mogą występować pojedyncze dziurki (tu brak dziurek). Skórka naturalna, gładka, cienka (1-1,5 mm), płukana, pokryta mieszanką przypraw i ziół (jagody jałowca, rozmaryn, natka pietruszki, kwiat czarnego bzu), jadalna. Barwa złocistożółta. Zapach umiarkowanie silny, świeży, słodki, kwiatowy, owocowy, z pikantną nutą. Smak bogaty, lekko pikantny, słodki, orzechowy, owocowy, kwiatowy, z goryczką na finiszu. W wewnętrznej części łagodniejszy. Zioła z posypki wyczuwalne tylko na skórce.



Copyright Gata 2021